Njemačka razvojna banka DEG otpustila je u procesu ubrzanog upisa koji je vodila investicijska kompanija Interkapital 207.173 dionica Atlantic Grupe, što čini 6,21 posto vlasničkog kapitala kompanije, priopćeno je iz hrvatske tvrtke.

DEG je dugoročni razvojni partner Atlantic Grupe još od akvizicije Cedevite 2001. godine, kad se banka pridružila u financiranju, što je kasnije nastavljeno kroz dioničko ulaganje 2006. te nadopunjeno sudjelovanjem u dokapitalizaciji 2010. godine.

Nakon transakcije DEG ostaje strateški partner s 2,28 postotnim udjelom u vlasničkom kapitalu Atlantic Grupe.

“Iznimno smo zadovoljni dugogodišnjom uspješnom suradnjom s Atlantic Grupom. DEG ostaje dioničar kompanije, jer naše iskustvo pokazuje da Atlantic ima snažnu perspektivu rasta i daljnjeg razvoja te smo vrlo zainteresirani i radujemo se proširenju našeg partnerstva kroz buduće suradnje”, izjavio je Peter Martin Thimme, direktor DEG-a za Europu, Bliski istok i središnju Aziju.

Iz Atlantica navode kako je ponuda dionica DEG-a generirala snažan interes investitora, odnosno 1,7 puta veću potražnju na dan 26. studenog 2014. godine, te je cjelokupno izdanje alocirano po jedinstvenoj cijeni od 925 kuna. Transakcija je izvršena na OTC tržištu dana 27. studenog.

U alokaciji su sudjelovala 22 ponuđača, pri čemu je više od trećine svih ponuda pristiglo od vodećih međunarodnih fondova za ulaganja u tržišta u nastajanju i razvoju. Ukupno je 65 posto udjela alocirano domaćim, a 35 posto inozemnim investitorima.

U transakciji ukupne vrijednosti 25 milijuna eura, 58 posto udjela je alocirano investicijskim fondovima, 39 posto mirovinskim fondovima i 3 posto bankama i individualnim investitorima.

Ova transakcija će osigurati dodatnu likvidnost dionice Atlantic Grupe, povećavajući udio dionica koje su distribuirane javnosti (free-float) na 35,5 posto.

“DEG je prepoznao potencijal Atlantic Grupe u vrijeme kada kompanija još nije bila na tržištu kapitala te je podržao naš razvojni put kroz dugotrajnu i plodnu suradnju. Sretni smo što DEG ostaje dioničar Atlantic Grupe, potvrđujući tako daljnju potporu našem razvoju. Također nas raduje povećana likvidnost naše dionice potaknuta ovom transakcijom, koja će općenito imati pozitivan utjecaj na hrvatsko tržište kapitala. Svakako nam je zadovoljstvo vidjeti ovako veliki interes domaćih i inozemnih investitora za dionicu Atlantic Grupe”, naglasio je Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic Grupe.