Belgijska maloprodajna grupacija Delhaize priopćila je da su njeni trgovački lanci u svijetu u drugom kvartalu ove godine postigli rast prihoda od 3,7 posto.

Kompanija je, međutim, imala gubitke na matičnom belgijskom tržištu, a u Srbiji troškove usklađivanja vrijednosti imovine od 150 milijuna eura.

Po podacima na službenim stranicama te grupe, prodaja je na američkom tržištu porasla za 3,3 posto, a u Belgiji opala za 1,2 posto.

Predsjednik i izvršni direktor Delhaize Grupe Frans Muller izjavio je da su rezultati u drugom kvartalu bili u skladu s očekivanjima.

“U SAD usporedni rast prodaje ostao je snažan, potaknut u prvom redu (trgovačkim lancima) Food Lion i Hannaford”, istaknuo je Muller.

Muller je rekao da su u Belgiji na rezultate Delhaize utjecali slaba prodaja i gubitak tržišnog udjela i podsjetio da je kompanija u lipnju najavila kako planira sveobuhvatnu transformaciju.

“U jugoistočnoj Europi stekli smo dodatne udjele na tržištima Grčke, Rumunjske i Srbije. U Srbiji je na naše rezultate nastavila utjecati makro-ekonomska nestabilnost, negativni rast BDP-a i pad prodaje. I dok razvijamo novu komercijalnu strategiju kako bismo osnažili naše rezultate, trenutna ekonomska perspektiva ne nagovještava poboljšanje u skorijoj budućnosti. To je izazvalo novo usklađivanje vrijednosti imovine”, rekao je Muller.

Delhaize je krajem srpnja 2011. godine u Srbiji kupio trgovinski lanac Delta maxi za 932,5 milijuna eura, uključujući neto dug od 318 milijuna eura. (Beta)