Digitalno vino

Po prvi puta se zakonski omogućuje poslovnim subjektima prezentiranje obveznih informacija potrošaču pomoću tzv. e-Etikete (u digitalnoj formi), i to za vina, aromatizirana vina i alkoholna pića. Uredba stupa na snagu 8. prosinca 2023.

Piše: Slobodan Romac, Voditelj projekata, GS1 Croatia
Činjenica je da živimo u vremenima u kojima se umjetna inteligencija razmahala u mnogim područjima ljudske djelatnosti, pomalo smo u nekom neodređenom strahu od nove i ne baš sasvim razumljive nam tehnologije, koja se prijeteći nadvila nad naša do jučer neosvojiva radna mjesta, rezervirana samo za našu, ljudsku inteligenciju. A živimo i u vremenima kada ubrzano digitaliziramo sve i svašta jer nas tako savjetuju svakojake smjernice, pravilnici, uredbe (inače smo osuđeni na propast). I tako se mi onda digitaliziramo, s manje ili više uspjeha, ovisno o tome koliko smo dobro shvatili pojam digitalizacije… jer digitalizacija nije samo puko uvođenje tehnologije, već često zahtijeva sagledavanje šire slike poslovnog okruženja odnosno uvođenje promjena i u poslovne procese, a tome baš nismo uvijek skloni.

Ali, čekajte malo… “DIGITALNO” vino…?! Ma dajte, molim vas, to je ipak “kap u čaši (vina)” previše! Hoćete reći da ću sada imati nekakav “pametni” uređaj koji će mi bilo kada i bilo gdje “smućkati” vino po mojem ukusu?? Bez grožđa? Bez vrenja? Nemoguće! Pa toga se nisu sjetili niti u “Star Treku”!

Da, naravno, u pravu ste, nije moguće (bar za sada)! No, bilo bi zgodno, zar ne? Naročito kada banu iznenadni gosti, a u kući ni kapi božanskog napitka….

Revolucionarna novina
O čemu se onda ovdje radi? Kakvo je to “digitalno” vino? Iskreno, ova riječ “digitalno” zalutala je u naslov uz “vino” toliko da sve bude u trendu digitalizacije i, nemojte zamjeriti, da Vam privuče pažnju kako biste pročitali ovaj članak koji se, u osnovi, bavi jednom prilično suhoparnom temom (što ne znači da je tema nevažna, naprotiv!).

Zapravo, da budemo precizni, radi se o Uredbi EU 2021/2117 koja se odnosi na vina i aromatizirana vina i donosi jednu revolucionarnu novinu u EU regulativi hrane i pića. Naime, po prvi puta se zakonski omogućuje poslovnim subjektima prezentiranje obveznih informacija potrošaču pomoću tzv. e-Etikete (u digitalnoj formi), i to za vina, aromatizirana vina i alkoholna pića. Uredba stupa na snagu 8. prosinca 2023. i odnosi se na sva vina i aromatizirana vina koja će biti proizvedena nakon navedenog datuma, dok je za ostala alkoholna pića ova Uredba neobvezujuća (dobrovoljna).

Što to praktično znači za proizvođače odnosno distributere vina i aromatiziranih vina?
Uredba zahtijeva od proizvođača/distributera da obavezno na svojim proizvodima moraju navesti popis sastojaka i nutritivnu deklaraciju. Popis sastojaka i nutritivna deklaracija ne moraju biti tiskani na samoj etiketi već mogu, pomoću QR kôda, biti dostupni u elektroničkom obliku (e -Etiketa). Time se ne narušava estetika samog proizvoda, a zadovoljavaju se regulatorni zahtjevi.

Zašto baš QR kôd?
QR kôd je dvodimenzionalni barkod koji ima mogućnost zapisa velike količine podataka na relativno maloj površini. Pouzdano i brzo se očitava korištenjem ugrađene kamere pametnog telefona te time osigurava brzi pristup digitalnoj etiketi. Ne zahtijeva instalaciju nikakve posebne aplikacije jer je prepoznavanje QR kôda standardno podržano na svim novijim modelima pametnih telefona.

Kako Vam GS1 Croatia i globalni GS1 standardi u tome mogu pomoći?
E, sad smo došli do pravog pitanja! Možemo mi tu sad filozofirati oko toga trebaju li nam globalni standardi ili treba (može?) li nam GS1 Croatia u tome pomoći (i kako?)… Istina je da sve što Uredba traži možete i sami uraditi: možete to jednostavno tiskati na etiketu (i usput “upropastiti” njen izgled). Ili, možete sami izraditi QR kôd kojeg ćete tiskati na etiketu i koji će upućivati na Vaše vlastite internetske stranice na kojima ćete za svaku vrstu (i pakiranje) Vašeg vina kreirati zasebnu (pod)stranicu s potrebnim podacima sukladno Uredbi, ili…?

Ili, možete se obratiti GS1 Croatia s punim povjerenjem jer mi smo već sve pripremili kako bi Vam olakšali provođenje ove Uredbe.

Naime, većina vinara već je ionako u članstvu GS1 Croatia (oni koji to nisu, jednostavno to mogu postati). Aktivnim članstvom u GS1 Croatia imate pravo korištenja našeg elektroničkog kataloga (GlobeCat®) putem kojega možete unijeti nutritivne vrijednosti, sastav i alergene svakog Vašeg pojedinačnog proizvoda, s time što su osnovni podaci o Vašim proizvodima već u katalogu. Ne manje važna je i činjenica da smo razvili i posebnu platformu (GS1infoScan), koju kao aktivna članica možete koristiti, a koja Vam omogućuje kreiranje QR kôda (kojeg ćete tiskati na etiketu) i prikaz e-Etikete na više različitih uređaja (pametni telefon, tablet, laptop, stolno računalo) za koju podaci o nutritivnim vrijednostima, sastavu i alergenima dolaze direktno iz elektroničkog kataloga. Informacije na e-Etiketi prikazuju se na hrvatskom i engleskom jeziku, tako da niti stranci neće imati problema s informiranjem o sastavu i nutritivnim vrijednostima Vašeg vina.

I to je to! Jednostavnije ne može! Želite li i sami “digitalizirati” svoje vino, uvijek nam se možete obratiti putem e-mail-a info@gs1hr.org.
Više o nama možete doznati putem naših web stranica na poveznici www.gs1hr.org, ili možete potražiti naše objave na društvenim mrežama (LinkedIn i YouTube).

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakJamnica plus razvija inovativno funkcionalno piće u održivoj ambalaži sredstvima iz EU fondova
Sljedeći članakVelika nagradna igra Orangine – Skeniraj & Cooliraj