Dinarski sir, na hrvatskom tržištu već poznati miješani sir iz kravljeg i kozjeg mlijeka iz Dalmacije, osvojio je odlično drugo mjesto u skupnom natjecanju svih sireva na World Cheese Awardsu u Londonu zadržavši pritom titulu prvaka središnje i istočne Europe, izvijestili su iz Sirane Gligora.

Uz gotovo 3.000 raznih sireva iz zemalja cijelog svijeta, poput Novog Zelanda, Brazila, SAD-a i europskih sirarskih utvrda poput Italije i Francuske, Dinarski sir je umalo bio izabran za šampiona natjecanja na finalu najboljih 16 sireva.

Međutim, i ovaj put je najprestižnija titula svakog sirarskog natjecanja (šampion) otišla u Ujedinjeno Kraljevstvo, točnije siru s plavom plijesni Bath Blue.

Dinarski sir je, nakon što je izabran u drugom krugu, ušao u finale, u društvo najboljih 16 sireva iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Austrije, kojih je u samom finalu ocjenjivalo 16 najboljih sudaca svijeta tzv. Supreme panel, među kojima je i Chaty Strange iz poznatog lanca delikatesa Whole Foods iz SAD-a i Ros Windsor iz poznatog britanskog cheese shop lanca Paxton & Whitfield.

“Izuzetno smo svi u tvrtki ponosni na taj uspjeh, budući da je Dinarski relativno novi sir koji smo počeli raditi u novom pogonu prije tri godine, a već smo s njim osvojili dva svjetska trofeja”, navode iz Sirane Gligora.

Ovo je druga godina zaredom da je Dinarski sir zauzeo mjesto među finalistima World Cheese Awardsa i treći put da je Sirana Gligora na istom prestižnom natjecanju bila finalist i osvojila trofejnu nagradu, nakon prve takve s Paškim sirom još 2010. i Dinarskim 2013. godine.

U zadnjih pet godina, samo još dvije sirane su postigle sličan uspjeh na WCA natjecanju. Međutim, 2014. godina je prvi put da je sir Gligora došao tako blizu ukupnom šampionu natjecanja.

Dinarski sir je dobiven iz kravljeg i kozjeg mlijeka s malih farmi iz dalmatinskog zaleđa. Prvi put proizveden 2011. godine, već je osvojio osam međunarodnih titula za kvalitetu, a ove godine zadržao titulu najboljeg sira središnje i istočne Europe, kao i medalju Supergold za najbolje sireve u klasi sireva iz miješanih mlijeka.

Na natjecanju ove godine, koje je zasigurno polučilo najbolji rezultat do sada za hrvatski sir, uz Dinarski, odličan rezultat je ostvario i Gligora ekstra zreli sir Kolan iz kravljeg mlijeka koji je također dobio medalju Supergold u vrlo teškoj kategoriji tvrdi kravlji sir.

I ostali sirevi iz Gligore su se iskazali, tako da je Težački sir dobio zlatnu medalju Gold, a novitet Kozji sir iz komine maraske, brončanu u svojoj kategoriji.

Ljubitelji sireva mogu pronaći sve ove nagrađene sireve u trgovinama Sirane Gligora smještenim u svim većim gradovima, kao i u određenim renomiranim trgovačkim kućama.

Kupcima je dostupan i novootvorena internet trgovina webshop.gligora.com gdje se, uz kompletan asortiman iz Gligore, mogu pronaći i proizvodi ostalih vrhunskih proizvođača delicija.

PROMO