Talijansko tijelo za zaštitu konkurencije (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je njemačkom trgovcu Lidl naložilo plaćanje 550 tisuća eura kazne, a španjolskom proizvođaču maslinovog ulje Deoleo 300 tisuća eura.

bertolli-maslinovo-ulje-midiAnaliza je pokazala da ekstra djevičansko maslinovo ulje robne marke Bertolli, ali i nekih drugih brandova za takvu oznaku ne sadrži dovoljan udio maslina. Antimonopolsko tijelo je nakon procjene dokaza, presudilo da znak “ekstra djevičansko maslinovo ulje” na ambalaži dovodi potrošače u zabludu, budući da su testovi otkrili da zadovoljava parametre samo “djevičanskog” razreda.

Tvrtka Deoleo, koja je najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, najavila je žalbu na ovu odluku.

Istraga je počela nakon izvještaja časopisa za prava potrošača “Il Test Salvagente”, koji je u svibnju 2015. analizirao maslinova ulja sadržana u 20 boca s oznakama “ekstra djevičansko maslinovo ulje”, koja distribuiraju i prodaju najpopularniji supermarketi u Italiji.

Analize provedene u kemijskom laboratoriju carinske agencije u Rimu pokazale su nižu kategoriju sedam marki djevičanskog ulja, a ponovljene analize potvrdile su da maslinova ulja popularnih brandova, uključujući Carapelli, Bertolli, Sasso, Primadonna i Coricelli, nisu bili ekstra djevičanska kako su označena. (indikator.ba)