Dobit Adris grupe skočila na 560 milijuna kuna

Adris-grupa-midi11Neto dobit Adris grupe iz poslovanja za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 559,6 milijuna kuna, što je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem povećanje od 8,2 posto, priopćila je u Adris grupa.

U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 8,3 milijarde kuna, a prihodi od prodaje roba i usluga 4,3 milijarde kuna.

Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su za 10,3 posto i iznose 1,5 milijardi kuna. Neto dobit iz poslovanja iznosi 559,6 milijuna kuna, što je, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, povećanje od 8,2 posto.

U turističkom dijelu poslovanja, u prvih devet mjeseci ove godine Adris grupa ostvarila je 2,95 milijuna noćenja, što je tri posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz dobit prije poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) od 366 milijuna kuna ili 10 posto više od prošlogodišnje. EBIT (dobit prije kamata i amortizacije) porasla je za 13 posto, na 265 milijuna kuna.

Cromaris je pak u prvih devet mjeseci ostvario 13 posto veću prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Izvoz je porastao za 19 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Trenutno Cromaris ostvaruje tri četvrtine svojih prihoda na stranim tržištima.

U prvih devet mjeseci 2015. godine grupa Croatia osiguranje (CO), također u sastavu Adris grupe, ostvarila je zaračunatu bruto premiju od 2,38 milijarde kuna ili četiri posto više u odnosu na prošlu godinu. U prvih devet mjeseci CO grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 136 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvaren gubitak od 178,9 milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Ujedno se podsjeća da je krajem rujna završilo preuzimanje TDR-a kojim je British American Tobacco uz TDR preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu, te udio u Tisku. Transakcija je, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosila 505 milijuna eura. (tportal.hr)

Prethodni članakLogistika – Otvorenost i konsolidacija tržišta
Sljedeći članakPouzdanje potrošača poboljšano u Europskoj uniji kao i u Hrvatskoj