potrosaci-namirn ice-trgovina-midiPouzdanje potrošača u Europskoj uniji promatra se putem anketa koje se provode u svakoj od zemalja EU na nacionalnoj razini, a rezultate objavljuje Europska komisija.

Nominalni je uzorak za navedenu anketu na razini Europske unije 40.000 ispitanika (za Hrvatsku 1.000), no efektivno je ta brojka obično manja za 20 – 35 %.

Pokazatelj pouzdanja potrošača jest broj koji predstavlja razliku postotka pozitivnih i negativnih odgovora na pitanja o očekivanjima financijske situacije, opće gospodarske situacije, nezaposlenosti i štednje u narednih godinu dana.

Preliminarni pokazatelj pouzdanja potrošača Europske unije, koji je objavljen prije šest dana, za listopad je ove godine iznosio -5,7, no prema danas objavljenim podacima je revidiran i iznosi -6,8.

Tako je pokazatelj pouzdanja potrošača u listopadu bio nepovoljniji u odnosu na rujan (-5,6). Ipak, ako se promatra godišnja razina, primjetno je poboljšanje pokazatelja, odnosno pouzdanje potrošača u listopadu ove godine povoljnije je u odnosu na isti mjesec prošle godine (-9,1), a znatno povoljnije u odnosu na isti mjesec prethodnih godina, što je djelomično rezultat povoljnijih kretanja na tržištu rada i gospodarske aktivnosti.

U prvih deset mjeseci ove godine pokazatelj pouzdanja potrošača EU u prosjeku je iznosio -3,9 i bio je povoljniji u odnosu na isto razdoblje lani (-7,1). Povoljnija kretanja strukturno su rezultat povećane razine pouzdanja u većini zemalja EU.

U Hrvatskoj se, u promatranom razdoblju, bilježi jedno od najvećih poboljšanja pokazatelja pouzdanja među državama EU-a, što je djelomično rezultat naznaka oporavka gospodarske situacije (zaustavljanje daljnjeg pada BDP-a), realnog rasta neto plaća u ovoj godini, ali i niske baze tj. izraženijeg pesimizma u prošloj godini. Pogoršanje pokazatelja uočljivo je u šest zemalja EU: Njemačka, Estonija, Mađarska, Austrija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.