Iako je dobit Carlsberga ostala nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani, prihodi od prodaje u istočnoj Europi pali 15 posto zbog nepovoljnih tečajnih kretanja

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u ponedjeljak da mu je dobit u trećem tromjesečju ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani budući da je veća prodaja u Aziji amortizirala pad na ruskom tržištu.

Operativna dobit prije jednokratnih stavki iznosila je tako 3,39 milijardi danskih kruna (569 milijuna dolara). Prihodi su povećani četiri posto, na 18,1 milijardu kruna.

Prošle je godine Carlsberg generirala više od trećine operativne dobiti u istočnoj Europi, uključujući Rusiju gdje su zauzeli vodeću poziciju na tržištu, i Ukrajinu, gdje su na drugom mjesecu.

Ukrajina je u dubokoj recesiji i suočava se s pobunom na istoku dok su rezultate Carlsberga u Rusiji pogodili pad tečaja rublje i ekonomski faktori, poput pada cijena nafte i zapadnih sankcija.

Tako su prihodi danske kompanije u istočnoj Europi pali 15 posto, na 3,9 milijardi kruna, iako su ih u Carlsbergu pripisali nepovoljnom utjecaju valutnih tečajeva, tvrdeći da pročišćeni rezultat pokazuje da su na godišnjoj razini ostali nepromijenjeni. Rublja je u trećem tromjesečju oslabila gotovo sedam posto prema euru.

Utjecaj pada na ruskom tržištu ublažili su osjetno bolji rezultati u Aziji, gdje je Carlsberg zabilježio 61-postotni skok prodaje, na 3,58 milijardi kruna. Ta bi regija uskoro mogla istisnuti Rusiju s pozicije drugog tržišta po važnosti.

Kompanija je potvrdila važeću godišnju prognozu rasta organske operativne dobiti za 4-6 posto, nakon što su je ove godine već dva puta snižavali. (Banka.hr / Hina)