Neto dobit tvrtke Warrena Buffeta skliznula je na 4,62 milijarde dolara, s lanjskih 5,05 milijardi, dok je operativna dobit u istom razdoblju porasla za 29 posto, na 4,72 milijarde dolara

Berkshire Hathaway, koncern u vlasništvu milijardera Warrena Buffetta, u trećem je kvartalu zabilježio devet posto nižu dobit u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, ponajprije zbog golemog otpisa ulaganja, no operativna dobit nadmašila je očekivanja zahvaljujući poboljšanom poslovanju u području osiguranja, energije i željeznica.

Neto dobit skliznula je tako na 4,62 milijarde dolara, s lanjskih 5,05 milijardi, dok je operativna dobit u istom razdoblju porasla za 29 posto, na 4,72 milijarde dolara, pokazalo je nedavno objavljeno poslovno izvješće američkog multinacionalnog konglomerata.

Niža dobit pripisuje se otpisu 678 milijuna dolara tijekom trećeg kvartala vezanom za ulaganja u Tescou, britanskom lancu trgovina na malo prehrambenim proizvodima koji je pod istragom regulatora zbog računovodstvenih grešaka. Buffett je smanjio udio Berkshirea u Tescou.

Slabija dobit posljedica je gubitka od 107 milijuna dolara, zabilježenom u investicijama i derivatima, dok je u godini ranije u tome segmentu bio na dobitku od 1,39 milijardi dolara.

Usporedbe radi, rezultati za treći kvartal prošle godine uključivali su velike dobitke na Buffettovim ulaganjima tijekom financijske krize 2008., uključujući ona u General Electricu i Goldman Sachs Grupi, te obveznice povezane s akvizicijom kojom je proizvođač slatkiša Mars preuzeo rivala Wrigleya.

Buffett, treći najimućniji čovjek u svijetu prema časopisu Forbes, vodi Berkshire od davne 1965. godine. Preferira akvizicije i ulaganja u poslovanja koja su lako razumljiva sa stabilnim upravama i postojanim izvorom zarade. Portfelj Berkshire Hathawaya čine deseci milijardi dolara vrijedne dionice tvrtki poput American Expressa, Coca-Cole, International Business Machinesa (IBM) i Wells Fargoa. (Banka.hr / Hina)