Dobit Grupe Pošta Slovenije lani gotovo prepolovljena

Pošta Slovenije, pod čijim je okriljem od 2019. i logistička grupa Intereuropa, ove godine do sada nije objavila podatke o prošlogodišnjem poslovanju

Grupa Pošta Slovenije, koju uz matično društvo čine i izravno i neizravno ovisna društva, lani je ostvarila 9,7 milijuna eura dobiti, što je gotovo upola manje nego godinu prije.

Kako je vidljivo iz objavljenog godišnjeg izvješća, državna je grupacija povećala prihode za šest posto, na gotovo 491 milijun eura.

Pošta Slovenije lani je ostvarila 271,5 milijuna eura prihoda, što je tri posto više nego 2021., a poslovnu godinu završila je s neto dobiti od četiri milijuna eura, što je gotovo 60 posto lošije od godine prije kada je dobit iznosila 9,4 milijuna eura.

Od univerzalnih poštanskih usluga tvrtka je ostvarila 96 milijuna eura prihoda ili 35 posto ukupnih, u sklopu kojih udio prihoda od pismonosnih usluga čini 97 posto.

Pošta Slovenije, pod čijim je okriljem od 2019. i logistička grupa Intereuropa, ove godine do sada nije objavila podatke o prošlogodišnjem poslovanju. Prije dolaska sadašnjeg generalnog direktora Marka Cegnara to je obično činila u proljeće.

Kako je Cegnar napisao u godišnjem izvješću, u tvrtki su svjesni neizbježnog općeg pada broja klasičnih pismonosnih usluga, stoga najveći naglasak stavljaju na paketne i logističke usluge, gdje nastavljaju postizati rast. Te će usluge i ubuduće biti generator rasta.

Situaciji su se prilagodili i prošle godine proširenjem prostornih i prometnih kapaciteta te troškovnom optimizacijom poslovanja, a početkom godine počeo je s radom i njihov novi integralni back-end informacijski sustav. Završili su infrastrukturni projekt poštanskog logističkog centra na Viču i krenuli s preseljenjem djelatnosti u novu halu, veću od 5000 četvornih metara.

Otvorili su i nove skladišne ​​prostore u logističkom centru Hoče – Maribor, a krajem godine dovršena je izgradnja logističkog centra Intereurope u Rijeci.

Sukladno rebalansu financijskog plana usvojenom u travnju, za ovu godinu planirano je 511 milijuna eura poslovnih prihoda na razini grupe, od čega će više od 55 posto biti ostvareno od logistike i paketnih usluga. Kako ističu, to ih svrstava uz bok najrazvijenijih poštanskih operatera u EU po usporednom udjelu ovih usluga u ukupnim prihodima. Za investicije su ove godine rezervirali 35 milijuna eura.

Slovenski državni holding (SDH) u srpnju je u ime države, kao jedinog dioničara Pošte, odlučio da bilančna dobit poštanskog operatera, koja je na kraju 2022. godine iznosila 25 milijuna eura, ostane neraspoređena.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakVujčić očekuje nastavak smanjivanja stope inflacije u Hrvatskoj
Sljedeći članakZa jačanje hrvatskog turizma ključni prihod po gostu i razvoj kontinenta