Na temelju glasova hrvatskih potrošača ukupno je 14 domaćih i inozemnih proizvoda, koji su se unatrag 18 mjeseci osobito istaknuli svojom kvalitetom i inovacijom, ponijelo laskavo priznanje “Odabrani proizvod godine”.

Riječ je o nagradi kojoj je ovo drugo izdanje u Hrvatskoj, a svečana je dodjela održana sinoć u zagrebačkom kazalištu KNAP.

Ovaj je marketinški koncept 1987. godine u Francuskoj utemeljio poduzetnik i marketinški stručnjak Christian Le Bret koji je oznaku “Odabrani proizvod godine” zamislio kao priliku da kupca, odnosno potrošača stavi na prvo mjesto i stvori atmosferu povjerenja na hektičnom tržištu prepunom raznih proizvoda.

Počelo je s Francuskom, da bi koncept kroz godine postao globalan i danas kao najveća svjetska nagrada za nove, inovativne i kvalitetne proizvode postoji u više od 40 zemalja svijeta.

Hrvatska se na toj listi našla po drugi puta, a istraživanje je na reprezentativnom uzorku potrošača provela istraživačka agencija Nielsen koristeći metodologiju koja je standardizirana u cijelom svijetu.

Transparentno i nezavisno istraživanje javnog mnijenja kod potrošača, podrazumijevalo je nacionalno reprezentativno glasovanje putem web panela, a potrošači su se morali izjasniti kako su zadovoljni proizvodima koji su u posljednjih 18 mjeseci imali inovaciju u samoj formuli, funkcionalnosti ili ambalaži i pokazali promjenu ili poboljšanje.

Ispitanici su glasovali u 14 kategorija s područja hrane, proizvoda za čišćenje i proizvoda za osobnu njegu, a inovativnost, privlačnost i namjera za kupnju bila su tri glavna pokazatelja koja su istaknula ovogodišnje favorite.

Prestižnu oznaku za Odabrani proizvod godine dobili su sljedeći proizvodi: Mulino Bianco keksi, Finish Quantum Max, LELO HEX kondomi, HELL energy drink, Sana hummus bućine sjemenke, Paloma maramice Care linija, Raid Advanced električni aparat protiv komaraca, Duck fresh discs, Vileda Turbo Mop, Ornel omekšivači, Podravka juhe, Zvijezda Majoneza slanina, Nivea gel za tuširanje care&rose i Ariel Color.

Ovih 14 proizvoda-dobitnika u svojim je kategorijama okrunjeno pečatom “Odabrani proizvod godine” te će se pod prepoznatljivom crvenom oznakom koja jamči kakvoću, inovaciju i zadovoljstvo potrošača moći pronaći ekskluzivno označeno na policama Konzum Super i Maxi prodavaonica.

“Drago nam je da smo i ove godine skupili veliki broj natjecatelja u Hrvatskoj, što je potvrda kvalitete ovog projekta, ali i veliko priznanje proizvođačima jer potvrda o kvaliteti dolazi direktno od kupaca. Globalno će ova godina biti najveća za nas, a to je potvrda povjerenja potrošača i kredibilitet za proizvođače. Čestitam svim pobjednicima te zahvaljujem velikom broju potrošača koji su sudjelovali u ovogodišnjem projektu i pomogli odabrati najbolje od najboljih novosti na tržištu”, izjavio je Philippe Gelder, izvršni predsjednik Odabranog proizvoda godine.