Dodijeljene nagrade za Dizajn pakovine vina 2010

U kategoriji bijelih vina nagradu je osvojio Rajnski rizling 2009 od proizvođača Vina Kos, dok je Dingač 2008, proizvođača Saints Hills, prvonagrađeni u kategoriji crnih/crvenih vina

U sklopu današnjeg svečanog otvorenja izložbe „Dizajn pakovine vina 2010“, koja se održala u Centru za dizajn HGK u Zagrebu, dodijeljene su i nagrade za najbolji dizajn u kategorijama bijelih i crnih/crvenih vina.

Natječaj je bio otvoren za sve registrirane proizvođače vina u Hrvatskoj, a Ocjenjivački je sud odabrao najbolje u kategorijama: dizajn ukupnog izgleda pakovine bijelih vina te dizajn ukupnog izgleda pakovine crnih/crvenih vina. U svakoj je kategoriji dodijeljena glavna nagrada i tri pohvale.

Nagradu Dizajn pakovine vina 2010 – bijela vina dobili su za Rajnski rizling 2009 (proizvođač Vina Kos, dizajn – Vanja Cuculić, Studio Cuculić). Pohvalu su dobili: Graševina Daruvar 2008 (proizvođač Badel 1862 d.d., Vinarija Daruvar, dizajn – Vanja Cuculić, Proximity / Studio Cuculić), Graševina 2008 (proizvođač Vinogradarstvo i podrumarstvo “Mihalj”, dizajn – Sabina Ostojić, Kičendizajn, U.O), te Malvazija istarska 2009 (proizvođač Fanko Radovan, dizajn -Sergio Gobbo, Studio Gobbo d.o.o.).

Nagradu Dizajn pakovine vina 2010 – crvena vina dobili su: Dingač 2008 (proizvođač Saints Hills d.o.o., dizajn – Mary Lewis, Lewis Moberly). Pohvalu su dobili Cabernet sauvignon 2009 (proizvođač OPG Dušica Siber, dizajn Mirta Bogdanić, MIT d.o.o.), Cabernet sauvignon 2007 (proizvođač Vina Jakob, dizajn – Nebojša Uglješić, Artifeks), te Plavac Hvar 2008 (proizvođač Badel 1862 d.d., PZ Svirče, dizajn – Vanja Cuculić, Proximity / Studio Cuculić).

Za vizualni identitet Dizajn pakovine vina 2010 uručena je prva nagrada u novčanom iznosu od 7000 kuna za rad pod šifrom Bezimena (A) autora Marka Koržineka (Koržinek-dizajn d.o.o.), a druga nagrada od 4500 kuna za rad pod šifrom Vinushke otišla je u ruke kreativnog tima Babushke (Tina Bauer, Marija Juza i Gordana Pavlek).

Na izložbi, koja se održava od 14. do 29. listopada, predstavljeni su nagrađeni radovi hrvatskih dizajnera na natječaju za dizajn pakovine vina, kojeg je HGK raspisala kako bi se promovirala hrvatska vina te podigla kvaliteta tog proizvoda korištenjem dizajna, a radi uspješnijega konkuriranja na domaćem i inozemnom tržištu.

Započeli smo ciklus koji će u nadolazećem razdoblju biti sve intenzivniji, a zadnjih 10 godina hrvatska su vina postala prepoznatljiva i na međunarodnom tržištu, naglasio je Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn HGK dodavši kako je izraz pakovine vina kombinacija boce i etikete čiji je dizajn značajno napredovao zadnjih godina. Namjera je natječaja bila i da se proizvođače potakne da se jednako ponose svojim vinima koliko i njihovim izgledom, zaključio je.