U malo više od šest mjeseci riječka trgovina Domaća butiga postala je toliko popularna da je njen vlasnik, Ivan Dolušić, prvotnu adresu i manji dućan bio prisiljen zamijeniti većim kako bi na police mogao smjestiti sve tražene i provjerene proizvode malih dobavljača. Veseli ga to jer je upravo s misijom očuvanja obiteljskih proizvođača cijeli pothvat i pokrenuo.

Pošten odnos prema dobavljačima te provjerena kvaliteta i pristupačne cijene za kupce, glavna je misao koja mladog trgovca Ivana Dolušića vodi kroz njegov ne tako dugi poduzetnički staž. A da se takav pristup itekako isplati najbolje se vidi u činjenici da je početnih nešto više od 10 kvadrata prodajnog prostora nakon samo pola godine bio prisiljen zamijeniti za više. “Ideja za moju Domaću butigu rodila se otprilike godinu dana prije samoga otvaranja”, prisjeća se Ivan te napominje kako ga je na pokretanje trgovine potaknula bojazan da bi rastuća masovna proizvodnja mogla negativno utjecati na male proizvođače pa je odlučio izravno spojiti njih i kupce. U Domaćoj butigi i u njenom webshopu Riječani tako od sredine travnja mogu pronaći prirodne domaće proizvode uz povoljne cijene koje su, kako s ponosom ističe njen vlasnik, uglavnom iste kao i kod njegovih dobavljača – obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Budući da se nije oduvijek bavio trgovinom te da nije trgovačke struke, Ivan je najprije morao proučiti sva pravila i zakone koji vrijede za ovu dinamičnu djelatnost. Tada su mu se nametnula i pitanja kako krenuti te kako osigurati nužno potreban novac. Da bi se potpuno posvetio realizaciji projekta Domaće butige hrabro je odlučio dati otkaz na dotadašnjem poslu. Uslijedilo je istraživanje i prikupljanje dokumentacije pa je naposljetku, nakon dobivanja poticaja za samozapošljavanje, Domaća butiga opremljena i otvorena za kupce koji u njoj mogu na jednom mjestu naći ponajbolje od domaće proizvodnje.

Od kozmetike u asortimanu su razni proizvodi brendova Mala od lavande, Marikke kozmetika, Najfiniji sapuni itd. i S & C kozmetika. Čajeve nabavlja u Dalmaciji i Međimurju, a rakiju, vino te maslinova ulja iz nedaleke Istre, a nađe se i proizvoda iz Slavonije ili Zagorja. Među ostalim zanimljivim proizvodima Ivan posebno ističe sredstva za čišćenje doma Pero, pa Batelu, među ljubiteljima zdrave i ukusne hrane čuveni namaz od batata te razne domaće sirupe ovjenčane međunarodnim nagradama. U pola godine Ivan je okupio više od 30 dobavljača koji su njegove police prepunili proizvodima pa je, kao što smo spomenuli, morao brzo pronaći veći poslovni prostor.

“Sada smo u staroj jezgri Trsata, popularnog riječkog turističkog odredišta pa ćemo i našim gostima više biti pri ruci”, uvjeren je Ivan naglašavajući kako je uz pomoć prijatelja i odličnih majstora s radovima na uređenju nove Domaće butige bio gotov u rekordnom roku. “Kada smo sredinom rujna ušli u novi prostor bio je u prilično lošem stanju. Ipak, u samo tjedan dana pretvorili smo ga u ugodno mjesto u kojem prevladavaju zeleno-smeđe nijanse. Ugradili smo klimu i novu rasvjetu, uredili pomoćne prostorije i pročelje, a cijeli je ugođaj sada u stilu prave starinske butige”, s ponosnom ističe Ivan zahvaljujući svima uključenima u ovaj ekspresni make-over.

Butiga, naglašava njen vlasnik, nudi za svakoga ponešto, a politiku vrhunske kvalitete kojom se vodi u radu prepoznali su jednako dobavljači, koji mu se svakodnevno javljaju nudeći suradnju, kao i kupci koji mu se iznova vraćaju po proizvode iz provjerenih izvora. “Uz brojne postojeće dobavljače mjesta za nove uvijek ima. Međutim, oni moraju biti svjesni da se provjerena kvaliteta i proizvod iza kojeg u potpunosti stoje nužno podrazumijevaju i da tu nema kompromisa. Mi zauzvrat njihove proizvode stavljamo na police i na webshop te smo aktivni u promociji”, pojašnjava Ivan svoj poslovni koncept.

U Domaćoj je butigi trenutačno jedan stalno zaposleni djelatnik kojemu je na pomoć nekoliko suradnika za prodaju i marketing. “Budući da smo relativno mladi projekt želja nam je, barem u početku, troškove što više držati pod kontrolom. Do kraja ove godine ipak ćemo vjerojatno zaposliti dvoje ili troje djelatnika kako bismo dodatno unaprijedili poslovanje i kvalitetnije odgovorili na izazove tržišta”, najavljuje Ivan dodajući kako je i njemu samom veliki užitak svakodnevno raditi i biti u kontaktu s kupcima. I u budućnosti se nada što više biti u direktnoj prodaji, koliko god mu to obveze budu dopuštale: “Kupci jako cijene i dobro reagiraju na neposredan kontakt, a meni je svakako želja da od nas odu u potpunosti zadovoljni.”

Naravno, nije ni Ivanov put samo med i mlijeko. Mladi vlasnik priznaje kako je dio do početka poslovanja, u vrijeme dobivanja poticaja i otvaranja, protekao relativno glatko. Situacija se ponešto zakomplicirala nakon početka poslovanja zbog nekih nelogičnih zakonskih rješenja i nerazumijevanja kod nadležnih administrativnih službi. Uvjeren je kako bi državna birokracija trebala malim poduzetnicima više biti od pomoći pri razvoju, a manje provoditi represivnu politiku jer od toga ni jedna ni druga strana ne mogu imati koristi.

Unatoč povremenim problemima, dosadašnjim rezultatima i fizičke i web trgovine izuzetno je zadovoljan te se nada kako će se istim tempom poslovanje nastaviti i u budućnosti. “Ponosan sam što sam pronašao dobavljače koji svojim primjerom, radom i uspjesima pokazuju lijepe priče iz Hrvatske. Riječ je uglavnom o mladim ljudima s kojima je veliko zadovoljstvo surađivati. Veseli me i svaki kupac koji zadovoljan ode iz trgovine, svaka pohvala i prijedlog, ali i kritika”, ponosno ističe Ivan naglašavajući kako su ga nemalo iznenadile i reakcije medija koji su sa zanimanjem popratili njegov pothvat.

Domaća je butiga po novome smještena na Trsatu za kupce otvorena od 10 do 19 sati, a njen vlasnik, iako tek nedavno dovršio adaptaciju, i dalje ne miruje. U najskorije vrijeme asortiman će obogatiti svježim voćem i povrćem te mliječnim proizvodima uz neprestano širenje mreže dobavljača. Na red će, siguran je naš sugovornik, doći i otvaranje još jedne poslovnice, negdje bliže centru Rijeke, čim mu se na vidiku pojavi odgovarajući prostor.