“Odlučili smo otići korak dalje prema očuvanju okoliša smanjenjem štetnog utjecaja u brojnim gradovima diljem Europe. DPDgroup će do 2025. godine uložiti više od 200 milijuna eura u poboljšanje kvalitete života u 225 gradova diljem Europe”, najavio je Boris Winkelmann, izvršni podpredsjednik GeoPost / DPDgroup

DPD namjerava u više od 225 najvećih europskih gradova diljem 20 zemalja dostavljati pakete isključivo vozilima s nula ili vrlo malo štetnih emisija te tako osigurati “zelenu dostavu” za 80 milijuna stanovnika, a u svoje poslovanje uvesti 7.000 alternativnih dostavnih vozila i diljem Europe otvoriti 80 novih urbanih depoa.

Objašnjavaju kako je gradski prijevoz robe odgovoran za do 30% emisija CO2. Nagađa se da zagađenje atmosfere, čiji je primarni izvor cestovni promet, skraćuje očekivano trajanje života za 15 mjeseci onima koji žive u gradovima s više od 100.000 stanovnika (Europsko izvješće o kvaliteti zraka iz 2018. Europske agencije za okoliš). Sukladno tome, DPDgroup je za početak ove inicijative stavio u fokus najveće gradove Europe.

Ova se ambicija oslanja na novi model isporuke koji DPDgroup testira već nekoliko godina u mnogim gradovima diljem Europe. DPD je tako već implementirao mnoge inicijative (isporuka paketa u mikro i urbana skladišta, alternativna dostavna rješenja) u Londonu, Hamburgu, Varšavi i Dublinu, a nedavno je i Chronopost predstavio neka od rješenja u Parizu, čime je Pariz krajem 2019. godine postao prvi europski grad unutar kojeg ćemo dostavljati pakete uz vrlo niske štetne emisije. Ideja je preuzeti dosadašnja iskustva i tijekom vremena ih primijeniti na cijelu DPDgroup, poručuju iz tvrtke.

“Svjesni svoje odgovornosti prema planetu i njegovim stanovnicima, želimo biti najodrživija kompanija za dostavu u Europi. Odlučili smo djelovati pragmatično smanjujući emisije u gradovima s najvećim brojem stanovništva”, objašnjava Boris Winkelmann.

Do 2025. DPDgroup će značajno smanjiti svoj ugljični otisak u ciljanim gradovima, smanjujući emisije ugljičnog dioksida za 89% i čestice zagađenja zraka za 80% u odnosu na 2020. godinu.

“Naš dugoročni cilj je nadovezati se na ovaj prvotni ambiciozni plan uvođenja dostavnih rješenja koja podrazumijevaju nula ili vrlo malo štetnih emisija u 225 najvećih europskih gradova, kako bismo u sljedećih 20 godina u okviru ‘last mile’ dostave postali potpuno CO2 slobodni”, zaključuje Boris Winkelmann.

Kako bi ostvario obećanje o 225 zelenih gradova, DPDgroup će do 2025. godine investirati u 7.000 novih alternativnih vozila, 3.600 punionica i 80 novih urbanih skladišta, ukupne vrijednosti 200 milijuna eura.

Nova flota alternativnih dostavnih vozila sastojat će se od različitih tipova vozila, ovisno o gradu u kojem će se koristiti. Odabir vrste vozila ovisit će o veličini ulica unutar centra pojedinog grada, prometnim propisima, potrebama za dostavom… Koristit ćemo električna vozila, vozila na prirodni plin, električne bicikle, a paketi će se dostavljati i pješice. DPD Croatia je u Zagrebu već uvela dostavu električnim biciklom i pješice, uskoro uvodimo i dostavu rikšom, a ove načine dostave planiramo primijeniti i na druge velike hrvatske gradove.

Otvaranje 80 novih mikro i urbanih skladišta pomoći će u optimizaciji procesa dostave na način da će se nalaziti bliže krajnjim primateljima. Iznimno smo ponosni što će DPD Croatia biti prva dostavna služba u Hrvatskoj koja će ovakvo rješenje uskoro predstaviti u glavnom gradu, u Gundulićevoj ulici broj 21. Uz novih 80 depoa ukupan broj ovakvih gradskih skladišta kojima raspolaže DPDgroup će biti veći od 200.

Dugogodišnja ambicija DPDgroup – Djelovati za zelenu dostavu
DPDgroup od 2012. godine u sklopu svog programa društveno odgovornog poslovanja DrivingChangeTM promovira zaštitu okoliša i zelenu dostavu. Ugradili smo održivi razvoj u svoju kulturu i proučavamo svaki aspekt svog poslovanja kako bismo pokrenuli dugotrajne promjene koje će ljudima donijeti bolju kvalitetu života.

“Djelovati u smjeru zelene dostave bila je dugogodišnja ambicija DPDgroup. Naš cilj je postati izabrani partner, kako potencijalnim klijentima tako i gradskim vlastima te međusobno surađivati na programima održivog razvoja, zajednički čineći naš planet boljim. U DPDgroup vjerujemo kako ‘Svi dijelimo #IstuAdresu’ i zato trebamo zaštiti planet koji nazivamo domom”, navodi Boris Winkelmann.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!