26.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:41
U fokusuKolumneDrogerije - Kupovne navike: Frekvencija kupovine bolna točka

Drogerije – Kupovne navike: Frekvencija kupovine bolna točka

Nakon pada broja kupaca u prvom polugodištu 2020., drogerijski format zaustavlja taj pad u prvom polugodištu 2021. godine. No, drogerije se suočavaju s drugim problemom. Dok se frekvencija kupovine na total FMCG tržištu oporavlja u ovoj godini, u drogerijama i dalje pada.

Drogerijski format je u koronakrizi pretrpio ozbiljne gubitke. U 2020. godini u Austriji je udio drogerija pao sa 7% na 6%, u Češkoj s 4% na 3%, u Poljskoj s 5% na 4%, u Rumunjskoj s 2% na 1%, a u Srbiji s 4% na 3%. U Mađarskoj, Slovačkoj, Rusiji, Bugarskoj i Hrvatskoj ostao je stabilan. Promatrajući kontekst CEE retail tržišta, Hrvatska ima najrazvijeniji drogerijski kanal koji drži čak 7% vrijednosti FMCG tržišta.

Ukupno milijun i 178 tisuća kućanstava u Hrvatskoj kupuje u drogerijama u prvih šest mjeseci 2021. Nakon pada broja kupaca u HY20 (prvo polugodište 2020.), drogerijski format zaustavlja taj pad u HY21 (prvo polugodište 2021.). No, drogerije se suočavaju s drugim problemom. Dok se frekvencija kupovine na total FMCG tržištu oporavlja u ovoj godini, u drogerijama i dalje pada.

Penetracija dm-a dvostruko je veća u odnosu na Bipu i za trećinu veća u odnosu na Müller. Pritom dm uspijeva konvertirati 85% kupaca drogerijskog kanala u kupce dm-a, što znači da postoji 170 tisuća kupaca koji kupuju u drogerijama, ali ne kupuju u dm-u. Nadalje, dm ostvaruje četiri puta više košarica u odnosu na Bipu i dvostruko više u odnosu na Müller. Müller je suočen s izazovom gubitka broja kupaca, procesom koji je koronakriza uzrokovala, ali ga relaksacija nije zaustavila. Čak 50 tisuća kupaca koji su bili kupci Müllera prije dvije godine više ne kupuje ondje.

NEDOVOLJNA SNAGA ADAPTACIJE
Ako Vas zanima kako se Vaš Shopper osjeća, što ga brine i što sanja, morate razumjeti njegov odnos prema trenutnoj krizi. Drogerije su destinacijski format shopperima koji su otporni na krizu (Resistant Shopper), ali nisu pronašle način kako aktivirati kupce pogođene krizom (Affected Shopper) i one koji su zabrinuti (Concerned Shopper).

Uz to, drogerije nisu pronašle način kako se približiti Baby boomerima, generaciji koja je nosila rast tržišta u prošloj godini. Mladi shopperi i shopperi srednje generacije već su u vašim trgovinama. Što ćemo sa zlatnom generacijom? Ispravno targetiranje, prirodni afinitet mlađih prema drogerijama, životni stil, strateški fokus, sve je to legitimno, ali drogerije su u ovoj krizi demonstrirale nedovoljnu snagu adaptacije na potrebe Baby boomera.

SHARE OF WALLET
Kako pojedini trgovac upravlja kategorijama osobne njege i kućne kemije? Odgovor nudi Share of Wallet analiza u kojoj smo identificirali kojim kategorijama pojedini trgovac upravlja uspješnije, a kojim kategorijama manje uspješno. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, nego na način da je jedna kategorija u asortimanu određenog trgovca uspješnija od drugih kategorija u njegovom asortimanu.

Tako su npr. najuspješnije kategorije osobne njege u Bipi njega zuba, njega lica i boje za kosu dok su sapuni, toaletni papir i maramice najmanje uspješne. U dm-u su najuspješnije njega tijela, njega lica i njega zuba, dok je toaletni papir najmanje uspješna kategorija. U Mülleru su najuspješnije styling kose, šamponi i boje za kosu, dok su najmanje uspješne after shave i toaletni papir.

Najuspješnije “Home care” kategorije u Bipi su osvježivači zraka i wc blokovi, dok su kuhinjski ručnici kategorija s najslabije iskorištenim potencijalom. U dm-u su također na vrhu osvježivači zraka, a slijede sredstva za čišćenje. Omekšivači rublja dm-ova su bolna točka već duži niz godina. Bolna točka dm-a u Mülleru stoji natprosječno dobro, a Müllerov najslabije iskorišten potencijal kategorije krije se u ručnom pranju posuđa. Müllerov najveći pad iskorištenosti potencijala kategorija nalazi se u dezodoransima, njezi lica, stylingu kose, strojnom pranju posuđa i mitski opjevanoj njemačkoj Nutelli.

Drogerije – Izjave

Bipa Hrvatska: Tina Jurjević, operativna direktorica

Lanac drogerija BIPA dio je međunarodne Rewe grupe, prisutan u Hrvatskoj od 2007. godine. Od prve poslovnice u Vinkovcima do danas, BIPA je otvorila 130 prodavaonica. U ovoj smo godini našu prodajnu mrežu proširili za šest poslovnica, a u idućih šest mjeseci planiramo otvoriti još njih pet. Trenutačno zapošljavamo 850 djelatnika, od čega njih čak 750 radi u poslovnicama. Ponosni smo što smo i u razdoblju najveće krize kontinuirano ulagali u naše djelatnike i dodatno zaposlili više od 30 novih kolega, ali i promaknuli više od 150 naših zaposlenika. Nastavit ćemo sa zapošljavanjem novih djelatnika u prodaji i centrali prateći plan širenja naše prodajne mreže. BIPA ujedno kontinuirano ulaže u obrazovanje zaposlenika putem različitih webinara i programa edukacije poput Smart akademije i Rewe International Management Traineee programa koji provodimo unutar naše grupe.

BIPA se uspješno prilagodila novonastaloj situaciji i trendovima na tržištu, a imamo razloga biti zadovoljni s ostvarenim poslovnim rezultatima u ovoj godini. Unatoč koronakrizi ostvarili smo rast prometa u segmentima proizvoda zdrave hrane, dodataka prehrani, njezi lica, ali i sezonskog asortimana u baby segmentu, proizvodima za njegu kose i aparatima za osobnu njegu i kućanstvo na kojima smo zabilježili odlične rezultate prodaje.

Imamo razloga biti zadovoljni i s prošlogodišnjim poslovnim rezultatima jer smo unatoč pandemiji, praćenoj lockdownom i slabijoj turističkoj sezoni ostvarili rast prodaje od 2%. Dodatno smo zabilježili i rast tržišnih udjela u ključnim kategorijama, što nam je potvrda da su potrošači prepoznali naše inicijative i trud. A prošlogodišnji pozitivan trend kada smo u prvoj polovici godine ostvarili rast prodaje i tržišnog udjela nastavlja se i u ovoj godini.

S popuštanjem mjera i “novim normalnim” velika većina ljudi vratila se svakodnevnim obavezama. Sukladno tome porasla je potražnja u segmentu parfema, dekorativne kozmetike, proizvoda za njegu lica, kose, tijela kao i prirodne kozmetike iz naše ponude. BIPA je prva drogerija u Hrvatskoj koja kupcima odnedavno nudi profesionalne proizvode za njegu i stiliziranje kose svjetski poznatih robnih marki.

Istovremeno smo proširili ponudu proizvoda za njegu lica, prirodne kozmetike i dekorativne kozmetike s novim robnim markama koje dolaze na naše police. Trendovi pokazuju kako potrošači sve više pažnje posvećuju zdravlju i u tom segmentu imamo odgovor na njihove potrebe s asortimanom proizvoda zdrave prehrane koji kontinuirano razvijamo. Sukladno promjenama na tržištu proširena je i ponuda naše robne marke s BI LIFE visokokvalitetnim dodacima prehrani, strogo provjerenim i certificiranim proizvodima prema međunarodnim standardima.

Motivi kupnje naših potrošača često su višestruki. Pojedine artikle kupujemo isključivo iz racionalnih razloga, a neke druge iz emotivnih – jedni su nam neophodni u svakodnevnom životu, a konzumiranje drugih čini nam zadovoljstvo. BIPA je mjesto na kojem se uvijek mogu zadovoljiti sve potrebe kupaca.

BIPA uvijek osluškuje potrebe kupaca, a digitalna tehnologija postala je sastavni dio naših života. Budući da je inovacija jedna od temeljnih vrijednosti koje cijenimo, kontinuirani razvoj i proširenje naših usluga ključni su aspekti našeg poslovanja: prvi smo uveli digitalni program vjernosti i potpuno digitalni, interaktivni letak, a nastavit ćemo u tom smjeru i u budućnosti, stoga se veselimo predstavljanju novih projekata na kojima svakodnevno radimo.

Ponosni smo što osim velikih robnih marki koje možete pronaći u svim lancima, BIPA ima zaista izvrsnu suradnju s domaćim proizvođačima. Trenutačno u našoj ponudi udio proizvoda hrvatskih robnih marki i proizvođača iznosi oko 10%, dok je njihov udio u prometu čak i znatno veći. Ono što nas posebno veseli jest da se neki od hrvatskih proizvoda iz naše ponude nalaze i na policama Bipe u Austriji zahvaljujući suradnji koju njegujemo.

Na području društveno odgovornog angažmana, BIPA Hrvatska je s udrugom “kako si?” odlučila podići svijest o tome kako traženje psihološke pomoći nije znak slabosti, već pokazatelj osluškivanja vlastitih potreba i želje za osobnim rastom i razvojem. U sklopu dugoročne suradnje tvrtka je podržala udrugu donacijom u iznosu od 25.000 kuna koja će osigurati sredstva potrebna za njen daljnji rad te za podizanje svijesti o važnosti psihološkog zdravlja.

dm drogerie markt: Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga

dm je na hrvatskom tržištu prisutan od 1996. godine kada smo otvorili prvu prodavaonicu u Zagrebu. Danas dm posluje u 163 prodavaonice i dm online shopu te ima više od 1.600 djelatnica i djelatnika. Tijekom 25 godina u Hrvatskoj puno toga se promijenilo, a mi smo se, prije svega, prilagođavali potrebama naših kupaca, zajednice i partnera. Ponosni smo što se neke stvari ipak nisu promijenile. Zadržali smo vodeću poziciju na hrvatskom drogerijskom tržištu, još uvijek smo predvodnik na tržištu kada su u pitanju usluge i proizvodi, ali što je najvažnije, zadržali smo povjerenje kupaca i svoje mjesto među najboljim i najpoželjnijim poslodavcima u Hrvatskoj.

U poslovnoj godini 2019./2020. dm je ostvario rast ukupnog prometa, rast prometa u odjelu bezreceptnih medicinskih proizvoda kao i rast udjela dm marke. Pokretanjem dm online shopa u listopadu prošle godine, dm je zakoračio u važno razdoblje poslovanja kao prva i jedina drogerija u Hrvatskoj koja nudi mogućnost kupnje putem interneta. dm online shop razvijamo kao prodajni kanal i kao glavni izvor informacija o proizvodima koje nudimo – kako za online kupnju, tako i za kupnju u prodavaonicama. dm online shop danas nudi više od 11.000 proizvoda, a samo u kolovozu ove godine posjetilo ga je gotovo 700.000 kupaca. Važno je istaknuti da smo, zahvaljujući dm online shopu, sada kupcima možemo ponuditi proizvode koje nismo mogli ponuditi u prodavaonicama dm-a zbog ograničenja težine i prostora. Tako kupcima nudimo proizvode koji su dostupni isključivo u online shopu, kao što su primjerice mjesečne zalihe pelena i vlažnih maramica ili pak velika pakiranja proizvoda za domaćinstvo.

Ono što dm također izdvaja na hrvatskom tržištu jest pozicija dm marki. Naime, brojne dm marke prihvaćene su kao ravnopravne proizvođačkim markama, a to nam potvrđuje i činjenica da su upravo proizvodi dm marke među najprodavanijima u online shopu. Vjerujemo kako će popularnost dm marki nastaviti rasti ne samo zbog omjera cijene i kvalitete, već i zbog kontinuiranog praćenja potrošačkih trendova i uvođenja noviteta. Upravo kod dm marki posebno pazimo na to da budu ekološki što prihvatljivije te su proizvodi brojnih dm marki pakirani u reciklirane ambalaže, a više od 1.200 proizvoda ne sadrži mikroplastiku. Jednokratnu plastiku u proizvodima dm marke zamijenili smo održivim alternativama, a ove smo godine predstavili okolišno neutralne proizvode Pro Climate koji su proizvedeni s najmanjim mogućim ekološkim otiskom te istovremeno kompenziraju pet nezaobilaznih učinaka na okoliš. U dm-ovim prodavaonicama više nema plastičnih vrećica koje smo trajno povukli iz ponude svih naših prodavaonica u Hrvatskoj početkom prošle godine, a kupcima smo ponudili održive alternative. Naša procjena je da smo u godinu dana ovom odlukom smanjili količinu plastike u opticaju za više od 97 tona.

Društveno odgovorno poslovanje dm-a objedinjuje brigu o okolišu i zajednici, pružanje kvalitetne usluge i proizvoda kupcima te stvaranje najboljih uvjeta rada za djelatnike. Upravo je društvena odgovornost segment dm-ovog poslovanja koji nas dodatno izdvaja iz konkurencije, pogotovo kada su u pitanju odnos prema djelatnicima i podrška zajednici. Upravo zato što društvenu odgovornost nastojimo uklopiti u svaki segment našeg poslovanja, 25. obljetnicu posvetili smo našim sugrađanima iz Sisačko-moslavačke županije. Dio sredstava kojima ćemo pružiti pomoć našim sugrađanima namijenili smo provedbi natječaja {ZAJEDNO} za Petrinju, Glinu i Sisak u sklopu kojega smo odabrali 32 projekta za obnovu i razvoj potresom pogođenih područja čiju ćemo realizaciju podržati s više od četiri milijuna kuna.
Uz snažan fokus na ekologiju i održivo poslovanje u nadolazećem razdoblju svakako ćemo raditi na daljnjoj digitalizaciji poslovanja, a dm online shop nastavit ćemo kontinuirano obogaćivati novim proizvodima i uslugama te ćemo ulagati u tehnička poboljšanja.

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...