Kod gelova za tuširanje četiri se proizvođača vrlo jasno izdvajaju od konkurencije te zajedno zauzimaju 61% udjela. Reckitt Benckiser (Veet) prilično je uvjerljivo i dalje vodeći proizvođač u kategoriji proizvoda za depilaciju s 42% udjela, a kod njege tijela vidljiv je trend jačanja trgovačkih marki koje su svoj udio povećale s 12% na 18%

U okviru analize kretanja u kategoriji “Ljetna kozmetika” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu travanj 2016. – ožujak 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

GELOVI ZA TUŠIRANJE
Ukupno je u ove dvije godine u katalozima i letcima trgovačkih lanaca nastupilo 75 proizvođača gelova za tuširanje (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače) koji su predstavili 135 marki.

Četiri se proizvođača vrlo jasno izdvajaju od konkurencije te zajedno zauzimaju 61% udjela u broju promocija kategorije gelova za tuširanje u periodu travanj 2016. – ožujak 2017.

Vodeći proizvođač je Henkel (Fa, Schauma), s 19% udjela u broju promocija, čime je, unatoč padu od 1% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, zadržao svoju lidersku poziciju.

Drugoplasirani je Beiersdorf (Nivea), koji je rastao za 3% te sada ima 15% udjela, dok je na trećem mjestu Colgate-Palmolive (Palmolive, Sanex), s 14%, bilježeći minimalni gubitak u odnosu na ranije godišnje razdoblje.

Slijedi Unilever (Axe, Dove, Dusch das, Radox), koji je s prošlogodišnjeg drugog mjesta i 16% kliznuo na četvrto s 13% udjela u broju promocija.

Već sljedeći proizvođač, Procter & Gamble (Old Spice), značajno zaostaje za vodećom četvorkom sa svojih 5% udjela (+1% u odnosu na lani), dok je Afrodita (Afrodita) zauzela 3% udjela, što je 4% manje nego u prethodnih 12 mjeseci, dok je isto toliko ostvario i Johnson & Johnson (Le Petit Marseillais), ali uz manji pad (-1%).

Svi ostali proizvođači gelova za tuširanje istodobno su povećali svoj udio za 5%, na aktualnih 28%.

Dvije vodeće marke imale su identičan trend kao i dva lidera u poretku proizvođača. Fa i Nivea su tako ispred trećeplasiranog Palmolivea koji je zadržao svojih 13% udjela.

Ostale marke zauzimaju dosta manje udjele od vodeće trojke, a nastavak poretka predvodi Dove sa 6%, udio koji je držao i lani, dok je Old Spice porastao s 4% na 5% a Axe se spustio s 5% na 4%.

Kao što smo ranije vidjeli, Afrodita je svoj udio smanjila sa 7% na 3%, a isto toliko udjela imali su i Dusch das, koji je izgubio 1% u odnosu na lani, te Le Petit Marseillais, koji je ostao na istome. Tankih 1% udjela u oba godišnja razdoblja imao je brend Lahor, a sve ostale marke imale su 29% udjela u broju promocija, što je 6% više nego lani.

Zanimljivo je da je KTC u oba godišnja razdoblja s 11% pozicioniran kao vodeći trgovac, a sa solidnim rastom od 4% prati ga drogerijski lanac Müller s 10% udjela u broju promocija na koncu ovogodišnjeg ožujka.

Drogerijski lanac dm i diskontni lanac Kaufland zauzeli su po 7%, s tom razlikom da je na međugodišnjoj razini dm izgubio 2%, a Kaufland 4% udjela.

Sljedeća trojka – Konzum, Kozmo i Plodine – u oba godišnja razdoblja ostvarili su po 6% udjela u broju promocija, a listu zaključuju Tommy i Bipa s 4%, pri čemu je Tommy ostvario pad od 4% u odnosu na lani, dok je Bipa rasla za minimalnih 1%. Ostali trgovci su svoj kvantitativni udio povećali s prošlogodišnjih 34% na aktualnih 39% udjela.

PROIZVODI ZA DEPILACIJU
Reckitt Benckiser (Veet) prilično je uvjerljivo i dalje vodeći proizvođač u ovoj kategoriji s 42% udjela u broju promocija, unatoč gubitku 4% udjela u odnosu na godinu prije.

Jedinu pravu konkurenciju ovoj multinacionalnoj kompaniji predstavlja Biokozmetika (Čupko) koja je u zadnjih 12 mjeseci zauzela 26% udjela, što je 2% manje nego u prethodnom godišnjem periodu.

Ostali proizvođači podosta zaostaju za vodećim dvojcem. Afrodita je rasla 3% i sada zauzima 8% udjela, a isto toliko ima i Eveline uz rast od 1%.

Na kraju, tu je i tvrtka Natural (Luxepil) koja je u zadnjih godinu dana ostvarila plus od 2% i sada drži 4% udjela u broju promocija, dok svi ostali proizvođači zajedno imaju 11% udjela u oba promatrana perioda.

Svi navedeni proizvođači na tržištu su prisutni s jednim brendom pa tako Veet ima 42%, Čupko 26%, Afrodita i Eveline po 8%, a Luxepil 4% udjela u broju promocija.

Drogerijski lanac dm i KTC ove su godine zamijenili mjesta pa je na čelu s 2% rasta i ukupno 20% udjela dm, dok je KTC izgubio 3% udjela te je s 18% zauzeo drugu poziciju ispred nadirućeg Müllera koji je skočio sa 7% na 16% udjela u broju promocija.

Četvrti je Kozmo koji kao i petoplasirana Bipa ima 11%, s tom razlikom što je Kozmo u minusu 1%, a Bipa 2% u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

Konzum dolazi nakon njih s 10% i minimalnim padom, a zadnja tri trgovca su zauzela ipak znatno manje udjele: Plodine i Tommy po 3%, a Billa 2% udjela. Svi ostali trgovci zajedno su ostvarili 6% udjela u broju promocija, što je za 3% manje nego u godini prije.

PROIZVODI ZA NJEGU TIJELA
Kod njege tijela vodeća kategorija je mlijeko/losion za tijelo za odrasle s udjelom od 45% u broju promocija, što je ipak vidljiv pad u odnosu na prethodnih 12 mjeseci kada je ova kategorija držala 53% udjela.

Mrtva trka za drugo mjesto vodi se između krema za ruke i krema za lice i tijelo.

Obje kategorije su u godini prije bile izjednačene na 23% udjela, a u zadnjih 12 mjeseci za nijansu su ispred kreme za ruke s 27%, dok su kreme za lice i tijelo imale 26% udjela u broju promocija.

Preostalih 2% kategorije podijelili su među sobom dječje kreme i mlijeka/losioni za djecu. U pogledu omjera robnih i trgovačkih marki, u zadnjih godinu dana prisutan je trend jačanja trgovačkih marki koje su svoj udio povećale s 12% na 18%, dok su robne marke, shodno tome, kliznule s prošlogodišnjih 88% na aktualnih 82% udjela.

Među njima, kao nedvojbeno vodeća marka, unatoč gubitku 5% udjela na međugodišnjoj razini, je Nivea koja je na kraju ovogodišnjeg ožujka u broju promocija ostvarila udio od 26%.

Daleko iza su sve ostale marke, a prva ispred ostalih je Dove s 5% udjela i padom od 4% u odnosu na lani.

Ukupno šest marki ostvarilo je po 3% udjela: Solea, Melem, Cien, Neutrogena, Aveo i Afrodita, po 2% drže Garnier i Olea, a sve ostale marke su na razini godine ojačale 4% i sada imaju ukupno 47% udjela u broju promocija.

Drogerije drže više od polovice udjela, a prvi od njih je Müller koji je udvostručio svoj udio na aktualnih 22%, dok je drugoplasirani dm izgubio 2% i sada ima 16% udjela u broju promocija.

Manje udjele od vodećeg dvojca ostvarile su Bipa koja ima 9% i bilježi rast od 2%, dok je Kozmo uz minimalni pad zauzeo 8% udjela. Ostalim trgovcima pripalo je 45% udjela u broju promocija kategorije njege tijela.