Dukat ostaje pri tržišnom principu otkupa mlijeka

dukat-transport-ftdDukat će od danas svojim kooperantima mlijeko plaćati po tržišnim cijenama, točnije, od danas počinje primjenjivati tržišni princip otkupa, istaknuo je na susretu s novinarima generalni direktor te tvrtke Alen Fontana.

To znači da bi cijena za veljaču bila za 20 lipa niža nego sada (sada je 2,69 kn/kg).

Tako se Dukat neće pridržavati jučerašnjeg zaključka sa sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, u kojem se navodi kako i dalje ostaje na snazi Promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj prema kojoj se otkupna cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u protekla tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a.

Na upit vrijedi li za Dukat ta promemorija, Fontana je rekao da ona vrijedi za siječanj, ali da od 1. veljače Dukat ima nove uvjete.

Ponovio je kako je Dukat krajem prosinca iskomunicirao sa svojim kooperantima da od 1. veljače počinje primjenjivati, novi, tržišni princip otkupa mlijeka.

Cijenu mlijeka mora određivati tržište, istaknuo je Fontana navodeći kako Dukat iz više razloga ne može prihvatiti zahtjeve proizvođača za povećanjem otkupne cijene na 4,09 kn/kg.

Otkupna cijena od 4,09 kn/kg značila bi prosječnu cijenu na polici trgovina od 9 kn/kg mlijeka, a takva cijena ne može konkurirati mlijeku iz uvoza koje na policama košta 3,79 kn/kg.

Fontana je upozorio i na mogući kolaps domaćeg mljekarskog sektora uslijed viškova mlijeka koji su nastali kao rezultat visoke otkupne cijene mlijeka i oslabljene kupovne moći potrošača koji prijete smanjivanju otkupa mlijeka.

Trenutne zalihe Dukata su 9,5 milijuna litara mlijeka, rečeno je.

Istaknuo je i kako Dukat na vrijeme plaća svojim kooperantima. Smatra kako treba voditi računa da dinamika poticaja, koji se u 2012. smanjuju, ostane na mjesečnoj razini, a ne kako se predlaže da se plaćaju jednom godišnje, jer je nelikvidnost, odnosno gubitak prihoda farmerima koji moraju servisirati svoje mjesečne obveze od životne važnosti.

Na pitanje očekuje li interventni otkup zbog velikih viškova mlijeka Fontana je kazao kako bi bilo dobro da se o tome što prije razgovara s resornim ministarstvom. Napominje i kako to trenutno rješava problem, no ne rješava suštinski problem, a to je konkurentnost.

Upitan kako ocjenjuje 2011. Fontana je rekao kako će biti lošija od 2010. “Moramo danas duplo brže trčati za isti rezultat, ali nismo u tome uspjeli”, slikovito je pojasnio.

Kazao je i kako će rastom PDV-a doći do rasta cijena na policama, no ne zna koliko, ali napominje kako Dukat neće mijenjati svoje proizvođačke cijene.

Fontana se osvrnuo i na nedavno održan sastanak predstavnika prehrambene industrije koji je za cilj imao ukazati na posljedice koje će za domaću industriju imati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Potrebno je iznaći način kako premostiti problem koji će nastati kada Hrvatske izgubi sporazume sa zemljama regije (CEFTA) u koje prehrambena industrija najviše izvozi. Sutra ćemo na tim tržištima biti nekonkurentni jer će se na naše proizvode primjenjivati puna carina, upozorio je. (Hina, Tportal)

Prethodni članakProizvodnja kukuruza smanjena 16 posto
Sljedeći članakNovi vizualni identitet Vina Laguna predstavljen inovativnom kampanjom