dusan-zorko-midiDirektor PL-a nada se da će se poništiti odluka regulatora po kojoj im je ograničeno raspolaganje dionicama Mercatora

Skupina Pivovarna Laško (PL) propast će ako vrhovni sud ne poništi odluku državnog regulatora za tržišno natjecanje koji je skupini ograničio slobodno raspolaganje dionicama Mercatora, izjavio je za ljubljansko Delo od četvrtka direktor PL-a Dušan Zorko.

Ako ne uspijemo prodati nepotrebnu imovinu i reprogramirati zajmove, propast ćemo, izjavio je Zorko.

Ured za tržišno natjecanje u utorak je uoči sjednice nadzornog odbora PL-a, na kojoj je trebalo odlučiti o ponudi koncerna Agrokor o kupnji 23,34 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu PL-a, donio rješenje kojim je odlučivanje o tome zaustavljeno.

Zorko je rekao da ne želi komentirati odluku regulatora protiv koje je PL odmah uložio tužbu vrhovnom sudu, ali da je to četvrti put da se sprječava prodaja dionica najvećega slovenskog trgovačkog lanca.

“Prihvaćam stajalište da je Mercator poseban strateški interes, ali ja sam odgovoran za saniranje PL-a koje je sada sasvim neizvjesno”, rekao je Zorko.

Dodao je da ne želi nagađati kad će vrhovni sud odlučiti o njihovoj tužbi ni je li u tom slučaju moguće nastaviti sjednicu nadzornog odbora prekinutu u utorak jer valjanost Agrokorove ponude istječe potkraj mjeseca.

Dugovi
PL bankama duguje 450 milijuna eura, od toga devet milijuna dospijeva na naplatu potkraj travnja, a većinu preostalih dugova bilo bi potrebno reprogramirati do kraja lipnja, pa PL-u zbog blokade imovine prijeti nelikvidnost, upozorio je Zorko.

Kako u svom glavnom komentaru navodi vodeći slovenski list, inače i sam u vlasništvu PL-a, vremena i manevarskog prostora za izlazak iz sadašnjeg stanja sve je manje, a u pozadini poteza povezanih s načinom privlačenja strateškog partnera u Mercator djeluju različiti “interesni lobiji”.

“Ostaje upitno tko je u pozadini nenadane odluke regulatora. Sukob interesnih skupina, koje su za prodaju Mercatorovih dionica ili su protiv prodaje, očituje se sasvim otvoreno, ali nema jasna odgovora koji su ‘sufleri’ iz pozadine pridonijeli odluci regulatora koja je prvorazredno iznenađenje i koja je donesena uoči početka sjednice na kojoj se trebalo odlučiti o prodaji 23,34 posto dionica Mercatora hrvatskom Agrokoru.

Tko će biti pobjednik ili poraženi u interesnoj bitki sada ovisi o vrhovnom sudu i brzini odlučivanja o tužbi PL-a protiv odluke ureda za tržišno natjecanje”, navodi list.

Uloga politike

Delo navodi da, po ocjenama uprave PL-a, odluka toga ureda nije stvarno utemeljena i da iza nje vjerojatno stoje sindikati zaposlenika u trgovini te sadašnja uprava Mercatora koja ne želi spajanje s hrvatskim konkurentom.

List podsjeća da su sindikati i Mercatorova uprava sredinom ožujka na djelovanje i zaštitu nacionalnog interesa u ovom slučaju pozivali i sama premijera Boruta Pahora.

Pahor je inače u izjavama s tim u vezi bio prilično suzdržan te je isticao da vlada nije vlasnik PL-a, ali i da bi se o mogućem ulasku stranog investitora morali očitovati ured za zaštitu tržišnog natjecanja i agencija za vrijednosnice.

KAD predlaže dokapitalizaciju
Slovenski državni fond KAD predložio je upravi Pivovarne Laško održavanje izvanredne skupštine na kojoj bi se odlučivalo o njenoj dokapitalizaciji i promjeni statuta, objavljeno je na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

U dopisu PL-u poslanom istoga dana kada je ured za tržišno natjecanje upravi te kompanije ograničio slobodno raspolaganje dionicama Mercatora, KAD predlaže hitno sazivanje skupštine na kojoj bi joj dioničari dali odobrenje da u roku od pet godina poveća temeljni kapital skupine PL za 50 posto izdavanjem novih dionica. To bi, po trenutačnoj vrijednosti Pivovarne Laško, značilo privlačenje 18 milijuna eura novog kapitala. (H)