Pahor: Nisam djelovao na blokiranje dolaska Agrokora

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da ni on osobno ni njegovi ministri nisu utjecali na odluku vladina ureda za tržišno natjecanje koji je blokirao prodaju dionica “Mercatora” u vlasništvu Pivovarne Laško (PL), kao ni na odluke drugih suvlasnika “Mercatora”, među kojima su najveći domaće banke.

borut-pahor-vlada-slovenije-midi“Nije nikakva tajna da sam s više ministara razgovarao o sudbini Mercatora, koji je najveći poslodavac u Sloveniji i važan za plasman slovenskih proizvoda, ali se nismo osobno miješali u odluke glavnih aktera u vezi prodaji ili kupnje dionica”, rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, na molbu domaćih novinara da komentira tvrdnje hrvatskog tiska da je onemogućio prodaju četvrtine dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom koncernu Agrokor.

“Regulator je svoje rekao, ali pri tome nije bilo nikakvih pritisaka vlade”, rekao je Pahor, komentirajući odluku ureda za tržišno natjecanje.

Taj je regulator u utorak, pred sam početak sjednice nadzornog odbora PL-a na kojoj se trebalo odlučivati o ponudi Agrokora za kupnju 23,44 posto dionica Mercatora, izdao rješenje prema kojemu PL ne može prodati dionice bez pristanka regulatora te tako praktično blokirao moguću prodaju. Od nje je uprava prezadužene Pivovarne Laško očekivala oko 200 milijuna eura, što bi joj omogućilo da postigne dogovor s bankama o reprogramu 450 milijuna dugova.

PL je protiv rješenja regulatora podnijela tužbu na Vrhovni sud. No, slovenski analitičari smatraju da je malo manevarskog prostora da se odluka regulatora promijeni s obzirom da Agrokorova ponuda važi do 30. travnja te da je državni fond KAD Pivovarni Laško predložio sazivanje skupštine dioničara. Na njoj bi se umjesto o prodaji dionica Mercatora, te medijskih kuća “Delo” i “Večer”, kako je planirala sadašnja uprava, donijela odluka o dokapitalizaciji izdavanjem dodatnih dionica u vrijednosti 50 posto sadašnjeg temeljnog kapitala, u roku pet godina.

Pahor je, komentirajući razvoj događaja oko stanja u Pivovarni Laško i Mercatoru, novinarima rekao da je njegova vlada izbjegavala o tome davati komentare jer bi to bilo poslovno i politički pogrešno, te da se nije miješala u odluke vezane uz prodaju i kupnju njihovih dionica. Istaknuo je da je u Sloveniji “dobrodošao svaki investitor bez obzira na nacionalnost” te da pri tome ne misli samo na Agrokor.

No, ta dobrodošlica je, po njegovim riječima, uvjetovana time da cilj kupnje slovenskog poduzeća ili njegova dijela nije neprijateljsko preuzimanje za zaustavljanje rasta slovenske tvrtke kako bi se tom operacijom osigurala bolja pozicija stranog investitora. (H)

Prethodni članakKineska tvrtka zainteresirana za ulaganje u Hrvatsku
Sljedeći članakJeste li dobar prezenter? Provjerite..