Proizvodnja pšenice ove se godine procjenjuje na 976 tisuća tona, što je povećanje od 1,5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci o ranim procjenama proizvodnje za najvažnije usjeve u 2022. koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Pšenice ja zasijano na 160 tisuća hektara, a očekuje se urod od 6,1 tonu po hektaru.

Osim pšenice, prema ranoj procjeni povećala se i proizvodnja ječma.

Ječam je posijan na 61 tisuću hektara, a uz očekivanu proizvodnju od 5,1 tonu po hektaru ukupna se proizvodnja ječma procjenjuje na 311 tisuća tona ili 1,6 posto više nego prošle godine.

Istodobno se procjenjuje da se proizvodnja uljane repice u ovoj godini smanjila za 8,2 posto, na 67 tisuća tona, a zobi za 1,7 posto, na 58 tisuća tona.

Pod uljanom repicom je 24 tisuće hektara, a procjenjuje se urod od 2,8 tona po hektaru. Zob je posijana na 17 tisuća hektara, a očekivana je proizvodnja 3,4 tone po hektaru.

Podaci o prvim procjenama proizvodnje važnijih usjeva u 2022. odnose se na ratarske usjeve dok su još u polju i iskazuju se kao realan prinos kojim će se raspolagati nakon završetka žetve, s određenom vlažnosti zrna i nakon odbitka svih gubitaka nastalih tijekom žetve. Ti su podaci prve informacije koje objavljuje DZS o proizvodnji ranih usjeva. Procjena o proizvodnji objavljuje se za pšenicu, ječam, zob i uljanu repicu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!