Početak svake školske godine stresan je za učenike, ali i za roditelje i nastavnike jer nakon ljetne opuštenosti treba ponovno prionuti zahtjevima i izvršavanju obveza. Bez obzira na to, neka će djeca sigurno jedva dočekati povratak u školske klupe, a najveće promjene s početkom školske godine osjetit će prvašići i brucoši.

Zadnje školsko zvono prošle školske godine zazvonilo je prije otprilike mjesec dana pa je proteklo razdoblje bilo idealno da od nastave i školskih obveza te svih zavrzlama koje one sa sobom donose odmore i predahnu koliko đaci, toliko i njihovi roditelji. Nakon dvije školske godine u pandemijskim uvjetima, koje su obilježili prekidi nastave u školama i razne hibridne kombinacije, u drugom su polugodištu konačno i učitelji i učenici odahnuli te figurativno i doslovno udahnuli punim plućima jer je ukinuta obaveza nošenja maski tijekom cijelog vremena izvođenja nastave.

Također, većina je učenika osnovnih i srednjih škola nakon dulje pauze osjetila i čari izvanučioničke nastave, odnosno nastave na putu, a srednjoškolci u završnim razredima uživali su u nekoliko dana maturalnih putovanja.

Sav utjecaj koronamjera i pravila koje su sa sobom donijele osjetit će se sigurno u godinama koje dolaze. Međutim, treba vjerovati kako je najizazovnije vrijeme iza nas te se sada mogu punim snagama posvetiti odmoru i danima koji dolaze te na vrijeme pripremiti sve za sljedeću školsku godinu.

Početak svake školske godine stresan je za učenike, ali i roditelje i nastavnike jer nakon ljetne opuštenosti treba ponovno prionuti zahtjevima i izvršavanju obveza, upozoravaju defektolozi i socijalni radnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Dodaju kako će neka djeca sigurno jedva dočekati povratak u školske klupe, dok će drugima to biti vrlo stresno. Najveće promjene s početkom školske godine osjetit će “prvašići” – bilo učenici osnovnih ili srednjih škola, ali i studenti koji će polaskom na fakultet zakoračiti na svoju prvu stepenicu odrasle dobi.

“Polazak u školu prva je velika i bitna promjena za dijete. Nakon slobode i provođenja vremena u igri, odjednom se pred malu osobu postavljaju zadaci i očekuje se odgovornost u njihovom izvršavanju. Jednako tako se i roditelji suočavaju s nizom pitanja, od toga je li dijete spremno za školu, je li trebalo naučiti čitati prije polaska u školu, hoće li se uklopiti u skupinu vršnjaka, hoće li stizati izvršavati obveze, kako uskladiti vrijeme za igru i obveze te mnogim drugim upitnicima iznad malih i malo većih glava. Ukoliko je dijete pripremljeno za polazak u prvi razred, utoliko će moći prihvatiti obveze koje donosi škola. Ali nije dovoljno da je spremno samo dijete, potrebna je i spremnost roditelja da mu pomogne na pravi način i osigura uvjete za uspješan rad”, napominju stručnjaci te iznose nekoliko savjeta koji svakako mogu pomoći da prilagodba djeteta na školu prođe bez velikog stresa i u pozitivnom ozračju.

Prije svega, važno je s djetetom prije samog polaska u školu i početka nastave porazgovarati o školi i svemu što ga očekuje u pozitivnom ozračju. Treba mu dočarati što ga sve lijepo čeka u školi, ali mu i iskreno reći da neće uvijek sve biti lako i da će morati uložiti trud. Pri tome se dijete nikako ne smije plašiti govoreći mu da je učenje teško i da će imati puno obveza. “Nemojte ga plašiti učiteljicom govoreći da je stroga i da to više nije teta u vrtiću. Pokažite djetetu kako vjerujete da će se snaći i imajte povjerenja u njega. Za očekivati je da više nećete moći ulaziti u razred ili školu kako biste odveli dijete nakon nastave te stoga poučite dijete osnovnim pravilima ponašanja u prometu i uvježbajte najsigurniji put od kuće do škole”, savjetuju stručnjaci.

NOVA SREDINA
Dolaskom u novu sredinu dijete će imati potrebu upoznati vršnjake i steći nova prijateljstva. Treba mu omogućiti da s njima provede vrijeme i nakon škole, družeći se u parku. To je ujedno prilika i za roditelje da upoznaju roditelje ostalih učenika i možda dogovore neku vrstu međusobne pomoći i suradnje (npr. vožnju djece na iste izvan-nastavne aktivnosti, posuđivanje bilježnica u slučaju bolesti djeteta i slično.).

U prvih nekoliko tjedana treba naći vremena otići na školske informacije i upoznati učiteljicu svoga djeteta. To je odlična prilika da roditelji učiteljici prenesu informacije koje smatraju da mora znati o njihovom djetetu, njegovim navikama, strahovima i zdravstvenoj situaciji. Ako prvi dojam o učiteljici i ne bude pozitivan, treba svakako izbjegavati pred djetetom kritizirati učiteljicu i druge nastavnike. Dijete to sigurno može čuti pa negativno roditeljsko mišljenje može utjecati i na njegovo, što pak može stvoriti određeni otpor prema školi.

Roditelj također treba učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne djetetu razviti radne navike. “Pratite piše li redovno zadaće i razumije li što se od njega traži. U ovoj dobi, a osobito na samom početku godine, nužno je pratiti dijete i pomoći mu oko izvršavanja zadataka. Važno je ne vršiti pritisak na dijete, ne kritizirati, omalovažavati ili ga uspoređivati s drugom djecom. Ako dijete odbija izvršavati zadatke, dogovorite kada je vrijeme za igru i odmor, a kada je vrijeme u kojem očekujete da izvrši svoje obveze. Dio djece će pokazati otpor prema vlastitim obvezama, može doći do odbijanja pisanja zadaća, plača ili vike. U tim je situacijama važno da ostanete smireni te objasnite djetetu što su njegove obveze. Nikako nemojte početi izvršavati djetetove obveze i pisati zadaću umjesto njega kako biste izbjegli takve stresne obiteljske situacije. To možda kratkoročno riješi stresnu situaciju, ali dugoročno šteti dječjem samopouzdanju, razvijanju sposobnosti, radnim navikama i na kraju, školskom uspjehu”, savjetuju također stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Roditelji često polaskom u prvi razred upisuju djecu na niz izvan-nastavnih aktivnosti, od muzičkih i škola stranih jezika, sportskih aktivnosti i sl., bojeći se da kasnije ne bude prekasno. Međutim, prije donošenja takve odluke koja znači brojne dodatne obveze, treba koliko je god moguće objektivno procijeniti u kojoj je mjeri dijete spremno za još neki dnevni zadatak. Ako je ikako moguće, neka to za početak bude samo jedna obveza kako dijete ne bi bilo previše opterećeno te kako mu se dan ne bi sveo na trčanje s jedne aktivnosti na drugu. Važno je nikada ne smetnuti s uma da dijete i dalje treba imati vremena za slobodnu i neopterećenu igru, ali i vrijeme za razgovor i druženje s članovima obitelji.

I na kraju, ali sigurno ne manje važno, treba uvijek biti iskren prema sebi i vlastitim očekivanjima. Roditelji ne smiju dopustiti da se njihove neostvarene ambicije prenose na dijete i preopterećuju ga obvezama za koje nema interesa, a možda niti talenta. Pod svaku cijenu treba izbjegavati usporedbe s drugom djecom i ne osjećati se loše ako prilagodba bude teža od onoga što se očekuje ili vidi kod djetetovih vršnjaka.

Back to School – Izjave

Eurocom – Ružica Pilski, Komercijalna direktorica
Eurocom je na hrvatskom tržištu prisutan punih 30 godina, a uz distribuciju promotivnih, darovnih, uredskih i fashion artikala, oprema za školu čini otprilike 40 posto ponude. Svih ovih godina u suradnji s našim partnerima stekli smo vrijedna znanja i iskustva koja nam pomažu da se kvalitetno pripremimo za nadolazeću školsku sezonu. U svom asortimanu imamo poznate svjetske brendove, ali imamo i vlastite, tako da proces pripreme počinje mjesecima unatrag razvojem novih modela i dizajna školskih torbi, ruksaka, pernica i ostale opreme, kao i pribora i papirne konfekcije. U ovom trenutku sve što smo pripremili distribuira se na tržište i već je u velikoj mjeri dostupno kupcima. Da je ponuda dobro prihvaćena potvrđuju nam pozitivni prodajni rezultati te činjenica da nakon pandemije stižemo rezultate iz 2019. Kupcima nudimo široku ponudu od nekoliko tisuća artikala različitog cjenovnog ranga, a prepoznati su i naši brendovi Pentel, Milan, Casio, Street, Optima i S line. Izdvojila bih hrvatski brand Karbon koji je od 2016. godine dio Eurocom grupacije čije su bilježnice, obrasci i pisanke danas jedni od najprodavanijih naših artikala.

Spar
Spar je za nadolazeću školsku godinu pripremio veliki izbor školskih torbi, ruksaka, pernica, bilježnica svih formata te školskog pribora. Također, u našoj ponudi imamo i posebne elektroničke dodatke i računalnu opremu, a u katalogu “ŠKOLA” na jednom mjestu donosimo bogatu ponudu s više od 1.500 artikala za školarce.

Proizvodi za školu bit će u ponudi od 27. srpnja do 13. rujna. Spar Hrvatska kontinuirano prati trendove i potrebe roditelja i njihovih mališana pa tako u ponudi tijekom cijele godine imamo širok izbor školskog pribora, a posebnu važnost dajemo periodu prije početka nove školske godine kada naši kupci u posebnom katalogu mogu naći sve za pripremu svojih školaraca. Time roditeljima i budućim školarcima olakšavamo da se na vrijeme pripreme za nadolazeće školske dane i pronađu sve u našim trgovinama diljem Hrvatske. Od brendova školskih torbi u ponudi su TopModel, Herlitz te Mitama, a od školskog pribora izdvajaju se hrvatski brendovi Karbon, TOZ i nove bilježnice Mar Mar koje sadrže besplatnu aplikaciju za pomoć u nastavi. Također, u našoj ponudi nudimo i izbor proizvoda za školu i školarce brendova Steadtler i Carioca.

eKupi – Marija Mušicki, voditeljica marketinga
Internet trgovina eKupi zadnjih 12 godina u ponudi ima asortiman opreme za školarce te školske knjige i ponosni smo na činjenicu da je u tom razdoblju više od 750.000 zadovoljnih roditelja opremilo svoje školarce. Kao i svake godine i ove se u našoj ponudi može pronaći sve potrebno za školarca: personalizirane naljepnice, školske torbe, pernice, bilježnice, školski pribor. Osim toga, u samo tri klika kupci mogu odabrati sve potrebne knjige i radne bilježnice koje će im, ako se odluče i za omote, na željenu adresu doći već omotane. Naša je platforma prepoznata kao mjesto kupnje opreme za školu. Ona se u našoj ponudi nalazi sezonski i cilj nam je ponuditi najširu ponudu na jednom mjestu te riješiti roditelja stresa oko trčanja po trgovinama i knjižarama.

Kako razdoblje opremanja školaraca te ispunjavanje njihovih želja za roditelje može biti stresno i financijski zahtjevno, nastojimo uvijek za njih imati dodatne pogodnosti. U ponudi imamo više od 500 različitih motiva torbi i pernica, više od 1.500 motiva bilježnica najpoznatijih brendova od kojih su neki Herlitz, Target, Starpack, Lipa Mill, Connect, Gorjuss, Aneke i dr. Osim školskih torbi i pernica, naši kupci često kupuju i laptope, mobitele, tablete, monitore i ostalu IT opremu. U tom segmentu na eKupi se mogu pronaći svi TOP brendovi kao što su HP, Lenovo, Samsung, Acer, Asus, MSGW, Dell, Philips, Xiaomi i drugi.

Henkel – Siniša Knežević, Senior key account manager Food & Stationary HR/SLO Adhesive Technologies
Pripreme za svaku školsku sezonu sustavno se odrađuju mjesecima prije njenog starta. Definiraju se asortimanske liste po kupcima, pune promo školski artikli i provode oglašavanja koja prate BTS kampanju. Na temelju tih planova radi se planiranje zaliha i POS materijala što uz uspješnu digitalnu kampanju doprinosi prepoznatljivosti brenda kod potrošača. Naši najprodavaniji proizvodi su Pritt ljepila u sticku od 10, 20 ili 40 grama, ali i korekture s naglaskom na sisteme suhih korektura.

Oprema za školu odnosno poslovna jedinica Consumer & Crafting predstavlja jednu od ključnih kategorija u segmentu Henkel ljepila. Pritt kao robna marka na tržištu postoji već više od 50 godina, a Henkel je kao inovaciju prvi lansirao ljepilo u sticku. Sadašnji trendovi usmjereni su na održivost pa se ljepila proizvode od 97 posto prirodnih sastojaka i dolaze u recikliranoj plastici. U ukupnom portfelju Pritt ima posebnu ulogu jer je dobrim djelom namijenjen našim najmlađim korisnicima, pa ih sukladno tome želimo educirati o održivom razvoju, zaštiti okoliša, ali i potaknuti kreativni razvoj kroz aplikaciju naših proizvoda. Na to je koncentrirana i naša kampanja pod nazivom “More mogućnosti” čiji je cilj smanjiti emisiju CO2 za 1.200 tona godišnje na temelju korištenja reciklirane energije.

Müller
Kao i svake godine, Müller već sada na svojim policama ima izuzetno širok izbor školskih torbi i ruksaka, školskog i uredskog pribora i drugog popratnog asortimana za školu. Riječ je o izuzetno bitnom asortimanu naše stalne, cjelogodišnje ponude jer nam je cilj da su školarci opskrbljeni najboljom ponudom tijekom cijele školske godine, a ne samo na njenom početku. Od ukupno 85 poslovnica u Hrvatskoj, njih čak 47 opskrbljeno je kompletnim, velikim odjelom papirnice, dok je u manjim, takoreći kvartovskim poslovnicama, dostupna ponuda za školu, ali malo manjeg opsega. Kao i svake godine, pripremamo cijeli niz vrhunskih popusta i akcija pred početak škole koje ćemo redovno oglašavati kroz online i offline oglasne kanale. Kupcima nudimo niz renomiranih svjetskih i domaćih brendova. To su , primjerice, Faber Castell, Staedtler, Pelikan, Stabilo, UHU, Karbon, Rötring, Connect, Whoosh, Scout, McNeil, Street i brojni drugi, u što se kupci mogu uvjeriti već pri prvom posjetu Müller poslovnicama s odjelom papirnice. Školovani zaposlenici na prodajnom će mjestu svojim preporukama, savjetima te prezentiranjem trendova i novosti pomoći svakom roditelju kako bi početak novih školskih izazova bio što ljepši i sretniji.

NAMA – Dalibor Macan, rukovoditelj nabave
I ove godine, kao i prijašnjih, robne kuće Nama obiluju najširom ponudom različitih i atraktivnih brendova koji u svojem asortimanu imaju školske ruksake i torbe, pernice, bilježnice, pisaći pribor i opremu za školarce. Lansirali smo je već u lipnju kako bi roditelji mogli što ranije dobiti uvid u širinu naše ponude te za svoje dijete odabrati proizvode koji im najviše odgovaraju.

U lakšem snalaženju i odabiru svakako će im pomoći savjeti naših ljubaznih prodavača. Glavna karakteristika Namine ponude je pažljivo odabrana, šarolika i trendovski obojena kolekcija školske opreme koja zauzima značajno mjesto u našem poslovanju. Nudimo najpoznatije domaće i svjetske brendove kao što su Staedler, Rotring, Belmil, Stabilo, Connect, TOZ penkala, Deli, Parker, Schneider, Karbon, Optima, Pentel, Maped, Target, Uni-ball, Faber Castell, Pilot i druge koji se, osim atraktivnošću i raznolikošću, odlikuju prije svega dugogodišnjom tradicijom i kvalitetom. Kupcima nudimo akcije školskog asortimana i opreme za djecu koje se odvijaju kroz kolovoz i rujan. Oglašavamo ih kroz katalog koji izlazi 25. kolovoza i važeći je do kraja rujna, kao i kroz društvene mreže Facebook i Instagram te na vlastitoj internet stranici.

Konzum
Konzum će i ove godine u ponudu uvrstiti široki asortiman školske opreme. U prodavaonice na kopnu ona stiže od 1. kolovoza, na obali od 15. kolovoza, a u prodaji će biti do 18. rujna. Roditelji i školarci na Konzumovim će policama moći pronaći više od 700 artikala za opremanje učenika: pisanke, bilježnice, pribor, pernice, torbe, ali i kutije za likovni, mape kao i ostali školski pribor. U pripremi je i poseban tematski katalog na 40 stranica u kojem će se kupci moći informirati o proizvodima na akcijama pa će tako po odličnim cijenama roditelji moći opremiti svoje školarce popularnim brendovima torbi i školskog pribora kao što su Staedtler, Faber Castell, TOZ, Pelikan, UHU, Connect, Top Model i drugi. Isto tako, prije samog početka nove školske godine, školski će se asortiman moći pronaći na vikend akciji, čime kupcima omogućujemo da planiraju svoju kupnju i ujedno ostvare značajne uštede prije početka školske godine. U Konzumu shvaćamo koliko veselja i uzbuđenja za cijelu obitelj donosi prvi dan školske godine stoga već nekoliko godina omogućavamo našim zaposlenicima, roditeljima prvašića, da na prvi dan škole koriste slobodan dan kako bi bili uz svoje dijete i zajedno proživjeli svaki trenutak tog posebnog dana.

Narodne novine – Ivan Bjelčić, rukovoditelj komercijalnog sektora
Narodne novine tijekom cijele godine nude bogat i raznolik asortiman školskog i uredskog pribora pa naši kupci u svako doba mogu u prodavaonicama i u web shopu pronaći sve potrebno za školu i ured. U ovim mjesecima, u kojima je potražnja za školskim priborom veća, nudimo još bogatiji izbor raznih artikala kao što su školske torbe, pernice, bilježnice i ostalo. Od školske opreme najprodavanije su torbe i pernice njemačkog proizvođača Herlitz, zatim drvene bojice i flomasteri, pa vodene bojice i tempere proizvođača Maped i Kores, pisaći pribor Schneider, kistovi Jolly te model kalkulatora proizvođača Rebell koji je odobren za upotrebu na državnoj maturi. Veliki udio u prodaji čine bilježnice i školski obrasci naše vlastite proizvodnje pod brendom Nano.

Narodne novine su specijalizirana trgovina za uredski i školski materijal pa nam je udio i važnost školskog pribora vrlo visoka u smislu maloprodaje. Za kupce školskog pribora smo pripremili veliku nagradnu igru koja je počela 1. srpnja i traje do kraja rujna ove godine u kojoj poklanjamo Sony Playstation, pametne satove, Apple tablete te poklon-bonove. Imamo i posebnu ponudu izdvojenih modela školskih torbi, a pripremamo i veliku “Back to School” akciju s više od 200 artikala sniženih 30 posto koja će krenuti sredinom kolovoza. Kao posebnu uslugu u nekim našim poslovnicama nudimo strojno omatanje bilježnica i udžbenika, za što je proteklih godina vladao veliki interes.