Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dokapitalizacijom u iznosu od 10 milijuna eura postaje partner u razvoju prvog modernog trgovačko-zabavnog centra u Puli.

Investicija će biti sufinancirana od strane Fonda  za kapitalna ulaganja u mala i srednja poduzeća (ENEF), čiji su investitori međunarodne financijske institucije EBRD, EIF, DEG i OeEB.

EBRD i ENEF će dokapitalizacijom postati dioničari društva EECF Istra S.à.r.l., u čijem je vlasništvu Trgovački centar Max Stoja d.o.o., projektno društvo osnovano u svrhu razvoja i upravljanja trgovačko-zabavnim centrom u Puli.

Centar će se graditi na lokaciji bivšeg kamenoloma i prostirati na 30.000 četvornih metara zakupne površine, uključujući i parking za 830 parkirnih mjesta. Projekt će pridonijeti obogaćivanju ponude kroz izgradnju maloprodajnih prostora koji udovoljavaju visokim međunarodnim standardima.

Projekt je značajan za Pulu, grad smješten na zapadu Hrvatske s približno 60.000 stanovnika. Poznata po svojim arheološkim nalazištima i ostacima povijesnih rimskih naselja, Pula je ujedno i međunarodno turističko odredište i tranzitna luka.

“Ponosni smo što postajemo partner u ovoj bitnoj investiciji. Projekt unapređuje ponudu grada pružajući nove mogućnosti za zakupce kao i širu ponudu proizvoda i usluga za potrošače”, izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Claudia Pendred, direktorica EBRD-a za Nekretnine i turizam, dodala je: “Ovaj projekt ključan je za Pulu. Novi centar pridonijet će proširenju turističke infrastrukture grada te produljenju sezone stvaranjem novog zabavnog i ugostiteljskog sadržaja ove turističke destinacije.”

“Projekt je razvijen u uskoj suradnji s lokalnom zajednicom te će stvoriti novi prodajni kanal istarskim malim i srednjim poduzećima za plasman lokalnih proizvoda široj javnosti”, kazao je Stevan Muidža, direktor Trgovačkog centra Max Stoja d.o.o.

EBRD je u Hrvatskoj aktivan kao investitor od 1994. godine i do sada je uložio oko 3,6 milijardi eura u više od 192 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni sektor, financijske institucije i energetiku. Strateški plan Banke za razdoblje 2016. – 2018. godine sadrži tri prioriteta: jačanje gospodarske otpornosti, usmjerenje prema globalnim izazovima i potporu regionalnoj integraciji.