Dio hrvatskih pčelara traži da se zbog izuzetno male proizvodnje meda, izazvane izrazito nepovoljnim klimatskim uvjetima praktično na području cijele Hrvatske, proglasi stanje elementarne nepogode za pčelarsku proizvodnju.

“Ova godina doista je izuzetno loša za pčelare i proizvodnju meda”, kaže za Glas Slavonije Zvonimir Pajnić, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije koji okuplja više od 500 pčelara s više od 34 tisuće košnica.

Pojašnjava kako su vremenske prilike bile vrlo nepovoljne te je zakazala pčelinja paša na uljanoj repici, prvoj velikoj proljetnoj pčelinjoj paši. Bagremova paša također je gotovo propala jer su u vrijeme njegove cvatnje pale temperature i obilne kiše.

Pajnić procjenjuje kako je od uljane repice proizvedeno samo oko 30 posto od prosječne količine meda koja nastaje u uobičajenim godinama, a od najvažnijeg bagrema samo 20 posto, a značajnije količine meda nije donijela ni lipa.

“Od bagrema, najvažnijeg našeg sortnog meda, doista se mnogo očekivalo, jer je zima bila blaga, nije izmrznuo, bio je bujan i pun cvijeta. Podjednako su loše prošli pčelari u Baranji, gdje bagrem cvjeta nešto ranije, kao i kasnije oni na Bilogori. Mnogi pčelari sa stacionarnim pčelinjacima gotovo da nisu niti vrcali med”, kaže Pajnić.

Proglašenje elementarne nepogode za pčelarsku proizvodnju gotovo je nemoguće s obzirom na pravne akte koji reguliraju taj postupak. Primjerice, elementarnu nepogodu župan neke županije može proglasiti na temelju prijedloga povjerenstva ako je uništeno više od 30 posto neke poljoprivredne kulture. (Glas Slavonije)