Era jeftine hrane približava se kraju, upozorava direktor Tesca, a kao glavne razloge za očekivana poskupljenja živežnih namirnica ističe globalni rast potražnje i povećane troškove proizvodnje zbog zaoštrenih standarda kvalitete

Philip Clarke, izvršni direktor najvećeg britanskog trgovačkog lanca, izjavio je za Daily Mail da rast globalne potražnje za hranom znači da se niske cijene prehrambenim proizvoda u trgovinama više neće moći održavati.

Pritom se pozvao na recentno izvješće UN-a koje predviđa da bi svjetske cijene hrane mogle porasti za čak 40 posto u idućih deset godina pod utjecajem rastuće srednje klase u Kini i Indiji.

Sve veći problem je i to što se zbog niskih cijena žrtvuje kvaliteta proizvoda. Prema anketi, većina britanskih potrošača spremna je platiti više za namirnice s domaćih farmi, ako će dodatni novac pripasti farmerima, a ne supermarketima.

Ugled Tesca ozbiljno je narušen zbog skandala s konjetinom koji se dogodio početkom godine i tvrtka sada svim snagama nastoji vratiti povjerenje kupaca.

Međutim, trenutačno je Tesco suočen s novim optužbama za profiterstvo jer je u jeku velikih vrućina podigao cijene flaširane vode za 40 posto. (Tportal.hr)