Najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev dobio je odobrenje EU regulatora za 100 milijardi dolara vrijedno preuzimanje kompanije SABMiller pod uvjetom da proda gotovo cijelo SABMillerovo europsko poslovanje.

ab inbev-sabmiller-bud-peroni-midiReuters je još prošli tjedan objavio da će AB InBevovi ustupci vezani za prodaju znatnog dijela imovine osigurati zeleno svjetlo EU-a za jedno od najvećih korporativnih preuzimanja u povijesti.

AB InBev je već pristao prodati SABMillerove brendove piva Peroni, Grolsch i Meantime japanskoj grupi Asahi Group Holdings te istočnoeuropsku imovinu.

Tim preuzimanjem ta će kompanija sa sjedištem u Belgiji steći trećinu svjetskog tržišta piva te prodavati dvostruko više piva od konkurenta Heinekena.

Europska komisija priopćila je da Europljani svake godine kupe piva u vrijednosti oko 125 milijardi eura te da bi čak i relativno mali porast cijena uzrokovao znatnu štetu za potrošače.

“Stoga je vrlo važno da se AB InBev-im preuzimanjem SABMillera ne smanji konkurencija na europskom tržištu piva”, rekla je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margareta Vestager u priopćenju.

Dogovor još moraju odobriti regulatorne vlasti SAD-a i Kine, dok su australske i Južnoafričke republike već su dale svoj blagoslov.

Proizvođač piva marke Budweiser, Corona i Stella Artois želi ojačati svoju prisutnost u Latinskoj Americi i Africi kako bi neutralizirao slabosti na tržištima poput SAD-a, gdje raste popularnost craft piva i koktela na uštrb piva. (SEEbiz.eu/Hina)