VijestiSvijetFAO: Cijene hrane u veljači na najnižoj razini od rujna 2021.

FAO: Cijene hrane u veljači na najnižoj razini od rujna 2021.

Cijene hrane u svijetu blago su pale u veljači, kliznuvši na najnižu razinu od rujna 2021. godine, budući da je pojeftinjenje biljnih ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda nadjačalo poskupljenje šećera, izvijestila je u petak agencija UN-a FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u veljači za 0,6 posto u odnosu na siječanj, na prosječnih 129,8 bodova, najnižu razinu od rujna 2021. godine.

Indeks se time smanjio 11. mjesec zaredom i niži je za 19 posto u odnosu na rekordnu razinu, zabilježenu u ožujku prošle godine, prvom mjeseci ruske invazije na Ukrajinu.

Biljna ulja pojeftinila su u veljači za 3,2 posto u odnosu na siječanj, a mlijeko i mliječni proizvodi za 2,7 posto, izračunala je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu.

Šećer je pak poskupio za 6,9 posto i cijene su mu dosegnule najvišu razinu u šest godina, uglavnom zbog smanjene ponude iz Indije.

Žitarice su blago pojeftinile, za 0,1 posto u odnosu na siječanj, odražavajući snažan pad cijena riže, koji je zasjenio blagi rast cijena pšenice.

Cijene mesa zadržale su se na siječanjskoj razini.

Niža proizvodnja pšenice
U zasebnom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO je u prvoj preliminarnoj procjeni izračunao da bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno 784 milijuna tona pšenice, nešto manje nego u 2022., ali još uvijek blizu rekorda.

U Sjevernoj Americi očekuje se snažan urod budući da su poljoprivrednici zbog visokih cijena povećali zasijanu površinu, navode.

U Europi proizvodnja bi se prema preliminarnim prognozama trebala smanjiti, a pad se očekuje i u Rusiji, zbog sušnijih uvjeta na jugu i manje zasijane površine pod pritiskom nižih cijena na domaćem tržištu.

U Ukrajini proizvodnja bi ove godine trebala biti znatno ispod prosjeka budući da je površina zasijana ozimom pšenicom smanjena za nekih 40 posto pod utjecajem ozbiljnih financijskih ograničenja, oštećene infrastrukture i blokiranog pristupa poljima u pojedinim dijelovima zemlje.

FAO je istodobno potvrdio procjenu prema kojoj bi u sezoni 2022/2023. trebalo biti proizvedeno 2,77 milijardi tona, za 1,3 posto manje nego u prethodnoj sezoni.

Trgovina žitaricama trebala bi se smanjiti za 1,8 posto u odnosu na sezonu 2021/2022., na 473 milijuna tona, potvrdila je UN-ova agencija, a zalihe bi na kraju sezone, u ljeto ove godine, trebale biti niže za 1,2 posto nego na početku i kliznuti na 844 milijuna tona. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...