FAO: Svijetu ne prijeti kriza hrane

Usprkos podbačaju ruskog roda pšenice, koji je doprinio rastu svjetskih cijena žitarica do najviših vrijednosti u posljednje dvije godine, svijetu ne prijeti kriza hrane, ali je svakako potrebna bolja regulacija globalnog tržišta prehrambenih sirovina, poručila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Rastuće cijene hrane povećale su strahovanja od vraćanja političkoj nestabilnosti iz 2008., kada su Haiti, Kenija i Somalija bili među zemljama u kojima su izbili nemiri zbog previsokih troškova života. Ove godine su više cijene hrane izazvale smrtonosne nemire u Mozambiku i rastuće nezadovoljstvo u Egiptu i Srbiji, dok su u Pakistanu, opustošenom poplavama, mnogi prehrambeni proizvodi poskupili do 15 posto, prenijele su agencije.

U najnovijem priopćenju FAO ipak ističe kako ne vjeruje da svijet ide u pravcu krize hrane jer je ovogodišnja globalna žetva žitarica treća najveća ikad zabilježena, a zalihe žita u svijetu su visoke.

Osim toga, nema drugih uvjeta, kao što je rast cijena goriva, koji su doprinijeli izbijanju krize hrane u svijetu u sezoni 2007/08.

FAO je najavio da će 24. rujna održati specijalnu sjednicu, čiji je cilj da bolje procijeni opskrbu hranom u zemljama koje su njegove članice, ali je naglasio da nije u pitanju “krizni skup”.

“Ima mnogo neizvjesnosti oko razvoja ponude i potražnje i mjera koje će različite zemlje poduzeti kako bi ograničile fluktuacije cijena”, istakao je jedan od vodećih ekonomskih stručnjaka FAO, Hafez Ganem.

Ova organizacija napominje da će svjetsko tržište prehrambenih sirovina biti kolebljivije narednih godina.

Njeni stručnjaci zbog toga sugeriraju da treba unaprijediti regulaciju ovog tržišta i ustanovljavanje “odgovarajuće razine” kriznih zaliha hrane, uz održavanje nesmetane globalne trgovine u ovom sektoru.

U svezi s ruskom zabranom izvoza pšenice, Ganem je rekao da, općenito gledajući, takve mjere treba izbjegavati zato što dovode do tržišne nestabilnosti. (SEEbiz)