Kruh u Federaciji BiH od danas je skuplji za oko 20 posto, a ostali pekarski proizvodi za 10 do 15 posto, najavio je direktor marketinga sarajevskog “Aspeka” Meho Alić.

kruh-polubijeli-largeTako će polubijeli kruh velikih pekara, koji je najprodavaniji i osnovni proizvod za obračun ostalih pekarskih proizvoda, koštati 1,10 KM umjesto dosadašnjih 0,95 KM, pišu Nezavisne novine.

Osim toga, poskupljenje od oko 20 posto najavile su i male pekare, čiji će kruh s prosječnih 0,80 KM skočiti na 1,00 KM. Alić je istaknuo kako je rast cijene kruha uvjetovan poskupljenjem energenata i sirovina.

“Struja je poskupjela, cijene ulja i šećera su strašno skočile, a i brašno je svakom novom isporukom sve skuplje. Prosječna cijena brašna koju plaćaju proizvođači kruha je 0,65 KM, a od Nove godine najavljuju i skuplji plin”, dodao je Alić.

On smatra kako će svi veliki proizvođači imati nove cijene kruha te da je poskupljenje bilo neminovno i dugo najavljivano.

“Nismo htjeli sami učiniti taj korak jer bismo onda izgubili tržište, nego smo čekali i ostale velike proizvođače. Polubijeli kruh će sada koštati 1,10 KM, a ostali proizvodi će biti skuplji za 10 do 15 posto”, kazao je Alić.