Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) organizirala je susret poduzetnika s predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kako bi se predstavile kreditne linije za pomoć industriji i gospodarstvu u stabilizaciji i poticaju rasta poslovanja, priopćeno je iz HUP-a.

Kako se navodi, HBOR je ovom prigodom predstavio nove kreditne linije predstavnicima HUP-CRO industrije, a radi se kreditima za malo i srednje poduzetništvo te gospodarstvo.

Kad je o malom i srednjem poduzetništvu riječ, cilj je kreditiranja modernizacija i proširenje poslovanja te povećanje broja radnih mjesta. Krediti namijenjeni gospodarstvu usmjeravat će se na modernizaciju proizvodnje, uvođenje novih tehnologija i proizvoda, pokretanje novih proizvoda, širenje poslovanja i izgradnju novih proizvođačkih kapaciteta.

Uz to, najavljena je nova kreditna linija Nova proizvodnja kojoj je cilj potaknuti ulaganja u nove tehnologije i certificiranje proizvoda i usluga kako bi se povećala konkurentnost domaćih proizvođača na hrvatskom tržištu i olakšala prilagodba ulaska na međunarodno tržišta kroz zajedničke nastupe poduzetnika.

Kod velikih investicija HBOR je uveo nov način kreditiranja pa preuzima rizik do 50% iznosa ukupnog kredita, dok poslovna banka kreditira i preuzima rizik najmanje 50% iznosa ukupnog kredita.

Osim toga i dalje će se primjenjivati program kreditiranja obrtnih sredstava za likvidnost, kreditiranje proizvodnje, pripremu izvoza i trajna obrtna sredstva te će podržavati uspostava dugoročne financijske ravnoteže gospodarskih subjekata programom za restrukturiranje.

Kako je rečeno prilikom predstavljanja novih kreditnih linija, tijekom 2012. godine odobreno je 10,23 milijardi kuna kredita što je bilo 56 posto više nego godinu ranije. Tijekom devet mjeseci ove godine pak, po svim programima kreditiranja izvoznicima je ukupno odobreno 3,23 milijarde kuna kredita.

“Većina hrvatske industrije u ovim, iznimno teškim uvjetima poslovanja suočila se s otežanim pristupom kreditima i padom potražnje na domaćem i inozemnom tržištu. Nadamo da će predstavljeni programi pomoći izvoznicima, ne samo u restrukturiranju poslovanja, već i u poticanju razvoja i izvoza industrije koja je najvažniji kotač hrvatske ekonomije”, izjavila je na predstavljanju Marija Šutina Kujundžić, direktorica HUP Udruge za CRO industriju.

Predstavnici industrije kažu kako je svaka potpora gospodarstvu itekako dobro došla jer trenutačno stanje zahtijeva prilagođene kreditne linije kako bi se ono pokrenulo te donijelo nužno potreban rast, navode iz HUP-a.