kune-sitnis-u-ruci-midiRezultati novog vala istraživanja GfK barometar pokazuju da se kućanstva u Hrvatskoj još uvijek ne nadaju boljem životu.

Oko 7 posto kućanstava i dalje ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana. Zatim, 47 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. Ali, za oko 44 posto kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još je lošije nego prije godinu dana.

U sljedećih godinu dana oko 11 posto kućanstava nada se da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 49 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali približno trećina (36 posto) kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

Znatno gore financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u sjevernoj Hrvatskoj, u naseljima do 2000 stanovnika, te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 1800 kuna. Malo goru situaciju navode i ispitanici u Istri s Primorjem, te oni iz kućanstava s prosječnim mjesečnim prihodom između 5501 do 8000 kuna.

U Hrvatskoj su buduće znatno lošije financijsko stanje (u sljedećih godinu dana) najviše istaknuli ispitanici u naseljima do 2000 stanovnika, te oni s prihodom kućanstva do 3500 kuna mjesečno, a najmanje tamo gdje prihodi prelaze 8000 kuna.

U Hrvatskoj gotovo svi građani očekuju rast cijena, najmanje u Istri s Primorjem (82 posto), a najviše u sjevernoj Hrvatskoj (96 posto).

Ispitanici u Slavoniji i Lici, Kordunu, Banovini najviše očekuju bitno veću nezaposlenost a najmanje to navode građani u Istri s Primorjem.

Gotovo polovina kućanstva jedva spajaju kraj s krajem, prvenstveno u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj a najmanje u Zagrebu. No, u Zagrebu je najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju.