sir-leaflet-ftd-777Premda je cijena sira na tržištu u značajnom padu, promocija jeftinije cijene u katalozima/letcima trgovaca nije zabilježila značajniji rast. Ipak, svaka druga promocija komunicira sir na sniženju

U okviru analize kretanja u kategoriji sira pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

omjer-trgovackih-i-proizvodackih-marki-po-broju-promocijaBruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

Analiza se odnosi na period rujan 2015. – kolovoz 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje) te obuhvaća kretanja prema kvantitativnom pokazatelju broja promocija.

U promatranom dvogodišnjem razdoblju u katalozima i letcima trgovaca nastupilo je više od 50 proizvođača različitih vrsta sira (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

BRENDOVI SIRA I TRGOVCI
Vodeća proizvođačka marka (brend) u zadnjih 12 mjeseci je Dukatov President s 11% udjela u broju promocija, koliko ima i Vindijin ‘z bregov, ali je President ipak za nijansu bolji prema bruto oglasnoj vrijednosti s 8%, dok je ‘zbregov na 7% udjela.

President je pritom unaprijedio svoje vrijednosti za 1%, dok je Vindijin brend ostao na istim vrijednostima kao i u prethodnih 12 mjeseci. Dobar trend ima i trećeplasirani Meggle s 10% udjela u broju promocija (+2% u odnosu na lani) te 6% u GAV-u (+1%).

vodece proizvodacke marke u kategoriji siraSlijedi Sirela Ribanac, također Dukatov brend, koji ima 6% udjela po oba parametra, s tom razlikom da je kvantitativno izgubio 1% udjela u odnosu na lani, dok je kvalitativno dobio 1%. Sirana Gligora je zadnjih 12 mjeseci zaključila s 4% udjela po oba parametra pri čemu je broj promocija ostao na lanjskoj razini, a GAV je uvećan za 1%, dok je vrlo sličnu vrijednost imala i Paška sirana koja je zadržala 4% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti, ali je po broju promocija smanjila udio s lanjskih 4% na aktualnih 3%.

Na kraju je Euromilk s 3% udjela, dok je u prethodnih 12 mjeseci zauzimao 1% više prema oba promatrana parametra. Ostali brendovi kategorije sira zauzimaju 52% udjela po broju promocija, što je jednako kao i lani, dok su u bruto oglasnoj vrijednosti smanjili udio s lanjskih 66% na sadašnjih 63%.

Kaufland je vodeći trgovački lanac kada je riječ o broju promocija sira s 14% udjela pri čemu je pao za 1% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

vodeci trgovacki lanci po broju promocijaDrugoplasirane su Plodine koje su zadržale svojih 10%, a isto je napravio i trećeplasirani Metro koji je ostao na svojih 8%.

Billa ima isto toliko, uz rast od 1% na međugodišnjoj razini, Konzum je zadržao 6% udjela, dok je Lidl pao sa 6% na 4%. Listu vodećih zaključuju Tommy i Interspar koji su ostali na 5%, a Spar na 3% kvantitativnog udjela.

PROMOCIJE I PAKIRANJA
Podjela prema tipu promocije pokazuje tek blagi rast isticanja jeftinije cijene jer je taj oblik promocije, “x%cheaper”, blago porastao s 51% na 53%, dok smo u nekim drugim kategorijama proizvoda bilježili skokovit porast ovog tipa promocije. Klasična promocija koja komunicira samo fotografiju proizvoda i njegovu cijenu, “(blank)”, ima 41% udjela ili 3% manje nego lani, dok su svi ostali tipovi promocije porasli s 4% na 6%.

podjela-prema-tipu-promocija-podjela-prema-velicini-pakiranjaPrema veličini oglašavanog pakiranja najčešće je bilo ono od 500 g s udjelom od 23%, što je 1% manje u odnosu na lani. Za 2% je rastao broj promocija pakiranja od 1 kg koje sada ima 18% udjela, dok je manje pakiranje od 100 g smanjilo svoj udio s prošlogodišnjih 17 na sadašnjih 16%.

U kategoriji sira snažno su prisutne trgovačke marke, no njihov je udio na međugodišnjoj razini pao s 19% na 16%. Proizvođačke marke, shodno tomu, na kraju ovogodišnjeg kolovoza i dalje vode glavnu riječ s 84% udjela po broju promocija.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
m.havasi@focusmr.com
focusmr_logo