Prvi hrvatski lanac Food outleta “Žabac” otvorio je svoju petu trgovinu u Zagrebu, točnije u Travnom. Na 400 četvornih metara ovaj food outlet prodavat će više od 1.000 artikala mješovite robe različitih proizvođača, prije svega štok proizvode (višak različite robe prehrambenih proizvoda ili neke druge vrste robe), lom proizvode (oštećeni u proizvodnji ili s oštećenom ambalažom), i rok robu (proizvode kojima uskoro ističe rok trajanja).

Maja i Mario Žamboki započeli su ovaj startup projekt 2016. godine, a danas imaju 50 zaposlenika. Otvaranjem petog Žabac food outleta ostvaruje se razvojna misija koja ima za cilj da se što manje hrane uništava.

U ovoj Žabac trgovini bit će zaposlena osoba s posebnim potrebama u suradnji s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti. S ciljem očuvanja okoliša i ova trgovina imat će aparat za deterdžente u rinfuzi gdje kupci dolaze s vlastitom ambalažom u koju natoče jedan od proizvoda čime se smanjuje uporaba plastične ambalaže. Ideju je prepoznao i globalni Institut za istraživanje tržišta Euromonitor koji prati i analizira različite vrste društvenih i gospodarskih kretanja, pa tako i inovacije na području trgovine. Food outlet Žabac osvojio je 2017. godine drugo mjesto na svijetu u kategoriji “New concepts in retailing – Grocery” njihovog globalnog godišnjeg natječaja koji se provodi bez financijske upisnine u kategoriji.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!