VijestiZemljaFortenova u devet mjeseci s operativnom dobiti od 231,7 milijuna eura

Fortenova u devet mjeseci s operativnom dobiti od 231,7 milijuna eura

Ukupni nekonsolidirani prihodi Fortenova grupe u prvih devet mjeseci ove godine su iznosili 2,6 milijardi eura, što je 3,5 posto više nego u istom razdoblju lani, a operativna je dobit iznosila 231,7 milijuna eura, objavila je u petak Fortenova.

“Rast prihoda, operativne dobiti i operativne marže te značajna kontrola troškova zahvaljujući mjerama optimiziranja operativnog poslovanja i podizanja efikasnosti, najvažnija su obilježja poslovanja Fortenova grupe u devet mjeseci 2019. godine”, navodi se u priopćenju.

Po podacima iz priopćenja, temeljno poslovanje Fortenova grupe (maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda) ukupno je realiziralo 2,6 milijardi eura nekonsolidiranih prihoda ili 3,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Istodobno, ukupna nekonsolidirana operativna dobit temeljnog poslovanja (bez Mercatora) je dosegla 231,7 milijuna eura.

Iz Fortenove ističu da su najveći doprinos rastu EBITDA imali segment maloprodaje i veleprodaje s 19 posto te segment poljoprivrede s čak 28 posto rasta. Tako je operativna dobit maloprodaje i veleprodaje za devet mjeseci 2019. iznosila 62,1 milijun eura, a poljoprivrede 27 milijuna eura. Operativna dobit segmenta prehrane bila je 142,7 milijuna eura, odnosno, ostala je na istoj razini koja je bila u istom razdoblju godinu ranije zbog utjecaja loših vremenskih prilika na industriju pića i sladoleda u prvom dijelu turističke sezone, navodi se u priopćenju.

Proforma konsolidirani prihodi Fortenova grupe su, u usporedbi s rezultatima iz istog razdoblja 2018. godine, ukupno rasli 7 posto i za devet mjeseci 2019. (bez Mercatora) iznose 2,5 milijardi eura, a konsolidirana operativna dobit iznosi 200,3 milijuna eura, ističu iz Fortenove.

Iz Fortenove izdvajaju da je Konzum bio najveći generator rasta i prihoda i operativne dobiti segmenta maloprodaje i veleprodaje, a najveći nacionalni maloprodajni lanac je, uz rast prihoda od gotovo 4,8 posto, zabilježio i rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.

“Sve ono što smo realizirali u ovih devet mjeseci, a posebno unatrag dvije godine koliko sam u kompaniji, daje nam puno razloga za zadovoljstvo. Odlični rezultati koje smo postigli odraz su cijelog niza aktivnosti usmjerenih na podizanje efikasnosti ukupnog poslovanja”, istaknuo je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prezentirajući rezultate imateljima depozitarnih potvrda odnosno vlasnicima kompanije.

Peruško je pritom, kako se prenosi u priopćenju, podsjetio na nekoliko ključnih događaja koji su bili od presudnog značaja za poslovanje Fortenova grupe.

“Prije svega, uspješno smo pripremili i implementirali nagodbu vjerovnika, što je bio iznimno zahtjevan posao, a pritom to nije imalo značajnih negativnih utjecaja na poslovanje operativnih kompanija, naših partnera i dobavljača. Paralelno s tim vodili smo pregovore o refinanciranju što nije bilo nimalo jednostavno s obzirom da je riječ o kompaniji koja je praktički izašla iz bankrota. Uspješnim zaključenjem refinanciranja realizirali smo najveće korporativno zaduženje u Hrvatskoj i u regiji”, ističe Peruško.

Dodaje da su pokrenute i brojne interne transformacijske aktivnosti, a uz vlasničku, kroz nagodbu, redizajnirana je i organizacijska i upravljačka struktura kompanije, podignuti standardi korporativnog upravljanja te ojačan izvršni menadžment s mnogim kadrovima s međunarodnim iskustvom.

“Dodatno, pokrenuli smo prodaju četiri kompanije iz netemeljnog poslovanja te prodaju našeg nekretninskog portfelja u kojem su odnedavno 143 nekretnine. Što je najvažnije, uz sve to smo, što je jasno vidljivo iz naših rezultata, kontinuirano podizali operativnu dobit čime smo pokazali da možemo postizati najvažnije ciljeve”, naglasio je Peruško.

Kao najveće izazove poslovanja u idućem razdoblju izdvojio je procese prijenosa imovine Mercatora u Sloveniji i Srbiji.

Isto tako, jedan od izazova, prenosi se u priopćenju, “bit će i Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Hrvatskoj koji ima negativan utjecaj na institucionaliziranu poljoprivredu, kao i na BDP Hrvatske”.

“Prema njegovom mišljenju, najveći dugoročni izazov poslovanju koji traži sistemsko rješenje su negativni demografski trendovi u regiji i to ne samo kroz smanjenje raspoložive radne snage nego i kroz pad broja kupaca proizvoda operativnih kompanija Fortenova grupe”, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...