Pandemijska ograničenja spustila godišnje prihode Carlsberga

U cijeloj 2020. godini organski su prihodi Carlsberga pali 8,4 posto, na najnižu razinu od 2007. godine. Obujam prodaje smanjen je 3,8 posto

Sjedište Carlsberga

Danski pivar Carlsberg izvijestio je o padu prihoda u pandemijskoj 2020. godini, a ove godine očekuje bolje rezultate na vrhuncu ljetne sezone, predviđajući da će do tada biti ukinuta većina protupandemijskih ograničenja.

U četvrtom tromjesečju 2020. prihodi su mu pali 13,2 posto, na 12,5 milijardi danskih kruna (2,01 milijardu dolara).

U cijeloj 2020. godini organski su prihodi Carlsberga pali 8,4 posto, na najnižu razinu od 2007. godine. Obujam prodaje smanjen je 3,8 posto.

Prodaja u barovima, restoranima i noćnim klubovima potonula je više od 20 posto zbog mjera zaključavanja kojima su vlade suzbijale širenje koronavirusa. Prodaja u trgovinama porasla je pak oko pet posto.

Godišnja operativna dobit smanjila se blagih 3,1 posto, na 9,7 milijardi kruna, uglavnom zahvaljujući potpori najvećeg tržišta, zapadne Europe, a rast su bilježili i u Aziji i u istočnoj Europi.

Kompanija je smanjila troškove putovanja, zabave i oglašavanja i operativna marža porasla je prošle godine na 16,6 posto, s 15,9 posto u godini ranije.

U prvom tromjesečju 2021. ponovo očekuju izazove, prema riječima izvršnog direktora Ceesa ‘t Harta, a drugo bi tromjesečje trebalo donijeti postupno poboljšanje jer u kompaniji smatraju da će većina ograničenja biti ukinuta do ljeta.

“Iako pandemija još nije iza nas i ne znamo koliko će dugo ostati izazov u 2021. godini, vjerujemo da će Carlsberg iz krize izaći jači. Smjernice koje objavljujemo šire su nego inače jer odražavaju neizvjesnost”, dodao je.

U 2021. treći po veličini svjetski pivar, nakon Heinekena i Anheusera Busch Inbeva, očekuje rast operativne dobiti između tri i 10 posto.

Carlsberg će predložiti isplatu dividende za 2020. od 22 krune po dionici, pet posto višu nego za godinu ranije, i pokrenuti program otkupa dionica od 750 milijuna koji će trajati do 23. travnja. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKraš razveselio potrošače u povodu Valentinova
Sljedeći članakKaufland u Rovinju otvorio trgovinu i poziva lokalne OPG-ove na suradnju