walmart-supercenter-midiBritansko-nizozemski energetski div Royal Dutch Shell potisnuo je nakon dvije godine američki trgovački lanac Walmart s prvog mjesta tradicionalne Fortuneove rang-liste 500 najvećih svjetskih kompanija

Ukupna dobit 500 najvećih svjetskih kompanija lani je porasla za sedam posto, na 1,6  bilijuna dolara, pokazuje ljestvica koju tradicionalno objavljuje američki magazin Fortune.

Na vrhu ljestvice je britansko-nizozemski naftni div Royal Dutch Shell, a među deset najvećih je osam energetskih kompanija.

Po broju poduzeća na ljestvici Kina je prvi puta pretekla Japan – među 500 najvećih su 132 američke tvrtke, 73 kineske i 68 japanskih. Na listu je ušlo 12 novih kineskih poduzeća, a broj europskih pao je sa 172 na 161.

Iako su američke kompanije i dalje najzastupljenije na ljestvici, pogled na promjene na ljestvici u posljednjih deset godina pokazuju da su Sjedinjene Države najveći gubitnih globalnih promjena. Godine 2002. na ljestvici je bilo 197 američkih kompanija naprema lanjskih 132.

S rastom prihoda od 28 posto Royal Dutch Shell je s prvog mjesta potisnuo američki trgovački lanac Walmart, koji je na vrhu bio prethodne dvije godine, a lani su mu prihodi pali za 4,2 posto. Shell je lani prihodovao gotovo 484,5 milijardi dolara uz dobit od 30,9 milijardi dolara. Kompanija je dobit u odnosu na 2010. povećala za 53,6 posto.

Na drugu mjesto ugurao se američki energetski div Exxon Mobil 452,9 milijardi dolara prihoda i 41 milijardom dolara dobiti. Wal-Mart je treći s prihodom od 447 milijardi dolara i 15,7 milijardi dolara dobiti. Osim s padom prodaje, američki trgovački lanac se lani morao nositi i s optužbama za podmićivanje u Meksiku.

Četvrti je British Petroleum (BP), a zatim slijede tri kineske energetske kompanije – Sinopec (5.), China National Petroleum (6.) i State Grid  (7.). Među deset najvećih su još američke tvrtke Chevron i ConocoPhilips te japanski Toyota Motor.

Petsto najvećih svjetskih kompanija lani je ukupno prihodovalo 24 bilijuna eura ili 29,5 bilijuna dolara, što je 13 posto više nego prethodne godine. Nakon energetskih kompanija najzastupljenije na ljestvici su poslovne banke te automobilska industrija. (Bankamagazin)