Francuska: Gotovo milijarda eura kazne za kartel

Francuska agencija kaznila je osam poduzetnika s 345 milijuna eura zbog sudjelovanja u kartelu na tržištu proizvoda za osobnu higijenu (paste za zube, šamponi, gelovi za tuširanje) te 11 poduzetnika s kaznom od 606 milijuna eura zbog usklađenog djelovanja na tržištu proizvoda za čišćenje kućanstva.

Colgate-Palmolive, Henkel, Unilever, Procter&Gamble, Reckitt Benckiser i Sara Lee sudjelovali su u oba kartela, a Colgate-Palmolive bio je glavni poticatelj usklađenog djelovanja.

Između 2003. i 2006. poduzetnici su se redovito sastajali s ciljem koordiniranja svojih poslovnih i cjenovnih politika. Primjenom pokajničkog programa, SC Johnson oslobođen je kazne za sudjelovanje u kartelu proizvoda za čišćenje kućanstva, a Colgate-Palmoliveu je kazna umanjena za 50 posto te je oslobođen od kazne za kartel higijenskih proizvoda.

Najviše sankcije – 189 milijuna eura dobio je L’Oreal kao vođa kartela higijenskih proizvoda, a za kartel proizvoda za čišćenje kućanstva Unileveru je određena kazna od 172,5 milijuna eura.

Prethodni članakDionice Peveca do kraja godine na ZSE-u
Sljedeći članakSindikat trgovine traži ograničavanje radnog vremena za blagdane