Osvježivači prostora: Ne miriše na dobro

U zadnjih godinu dana količinska prodaja kategorije osvježivača prostora smanjena je za 3,9 posto, dok je vrijednosni pad iznosio 4,4 posto

Osvježivači prostora su sredstva koja osvježavaju i rastjeruju neugodan miris u prostorijama. Dakle, ono čemu su nekoć služile dunje ili jabuke na ormaru.

Prvi moderni osvježivač zraka predstavljen je 1948. godine, a njegova je funkcija bila temeljena na vojnoj tehnologiji protiv insekata. Nedugo potom ovakva vrsta proizvoda postaje standard u industriji i doživljava veliki tržišni uspjeh.

Nekoliko desetljeća kasnije razvojem tehnologije tako imamo čitav spektar osvježivača zraka namijenjenih za različite funkcije, od osvježavanja prostora do osvježavanja pojedinih uređaja poput hladnjaka ili pak kanti za smeće.

SVIJEĆE, TABLETE, VREĆICE
Definicija kategorije u ovom osvrtu uključuje sve vrste osvježivača kao što su mirisne svijeće, mirisi za automobile, električni osvježivači, mirisne vrećice, tekući osvježivači, Mat Gel osvježivači (tablete koje se koriste za elektronski uređaj), ali nisu uključena sredstva protiv moljaca, eterična ulja i mirisni štapići.

Promatrajući količinsku prodaju ovako definirane kategorije osvježivača prostora svjedoci smo blagog pada.

U usporedbi zadnjih 12 mjeseci (studeni 2012. – listopad 2013.) s istim razdobljem prethodne godine, količinska prodaja (ne uključujući Cash&Carry, ‘do-it-yourself’ trgovine, ljekarne i diskontne objekte), manja je za 3,9% i iznosi 4,8 milijuna komada. Vrijednosna prodaja, pak, iznosi 79,8 milijuna kuna, što je za 4,4% manje nego godinu prije.

DOMINANTNE DROGERIJE
Najviše osvježivača se prodaje u drogerijama (38%), a potom slijede supermarketi (301 – 2500 m2) s 24% udjela te hipermarketi (iznad 2500 m2) koji ostvaruju 21% prodaje.
Sa znatno manjim udjelima potom dolaze velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 8%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) sa 6%, te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 3% prodaje. Vodeći proizvođači u kategoriji osvježivača prostora su SC Johnson (Glade, Oust), Reckitt Benckiser (Air Wick), Dufti Lufti (Street Style, Wunder Baum), Unilever (Coccolino), Procter & Gamble (Ambi Pur, Febreze).

Navedeni proizvođači zajedno s trgovačkim robnim markama ostvaruju više od 80% ukupne prodaje.

Svakako treba napomenuti da trgovačke robne marke drže 24% količinskog udjela uz rast od 14% u odnosu na isto promatrano razdoblje prošle godine.

Za kraj još i podatak da nam sugrađani najviše vole kad prostor oko nas miriše po vaniliji i lavandi, s obzirom na to da su to dva najprodavanija mirisa osvježivača prostora.

Majda Babić

Prethodni članakČokoladni namazi: Slatka priča
Sljedeći članakAir Wick: Bogata mirisna ponuda