Predstavnici Francuskog instituta za vino i lozu, vinari i vlasnici vinarija u Francuskoj, posjetili su 2. veljače po prvi puta Istru i vinograde, vinske ceste i podrume Agrolagune u Poreču.

Među uglednim gostima iz Francuske bili su Eric Serrano, regionalni direktor Francuskog instituta za vino i lozu (IFV), Jean-Francois Roussillon, regionalni predsjednik Francuskog instituta za vino i lozu (IFV), Marc Bretou, predsjednik Vigneron de Rabastens cooperative cellars, te istaknuti vinari Cotes de Gascone. Francuski institut za vino i lozu, istraživački je centar za vinogradarstvo i vinarstvo. Za upoznavanje s hrvatskim vinima i vinarstvom općenito odabrali su Istru i Agrolagunu.

U posjetu Agrolaguni upoznali su vinogradarski položaj, podrume, proces proizvodnje vina te kušali izabrana Vina Laguna.

Agrolaguna je kompanija čije se poslovanje odvija u više proizvodnih grupa; vinogradarstvo, maslinarstvo i stočarstvo. Od 1200 hektara obrađenih površina, najveći dio čine vinogradi, maslinici i travnate površine.

Maslinovo ulje, vino, ovčji i kravlji sir iz Agrolagune, zbog svoje su kvalitete regionalno poznati i iznimno prihvaćeni. Iz vinskih podruma Agrolagune dolaze Vina Laguna, sorti malvazija, merlot, cabernet sauvignon i syrah.

Od ulaska Agrokora u većinsko vlasništvo Agrolagune pa do danas, po svim proizvodnim cjelinama tvrtke investirano je više od 30 milijuna eura, uz dodatna ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i tehnološku opremu u visini od 5,2 milijuna eura. Ove godine, u daljnji razvoj i širenje ponude, planirano je ulaganje od 0,6 milijuna eura.