Gea Kariž – Mastercard

Središnja tema u industriji je povjerenje u digitalnu ekonomiju i tehnologiju. Kako bismo unaprijedili sustav potrebna je suradnja s različitim dionicima, od javnog i privatnog sektora do startupa. Moja će uloga biti povezivanje ovih različitih dionika kako bismo zajedno izgradili digitalnu ekonomiju koja je inkluzivna, sigurna i prilagođena budućim potrebama, ističe Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Gea Kariž karijeru u Mastercardu započela je 2017. godine kao voditeljica marketinga. Osim što je uspješno njegovala odnose s ključnim klijentima, bankama i trgovcima, sudjelovala je u strateškom razvoju i brendiranju kompanije, što je rezultiralo nizom poslovnih uspjeha kompanije, a Gea je s pozicije voditeljice promaknuta u direktoricu marketinga te je bila angažirana u globalnom timu za strateško planiranje prekograničnih putovanja. U ovom timu Kariž je doprinijela jačanju brenda u sektoru turizma. Prije nego što se pridružila Mastercardu, Kariž je stekla bogato iskustvo radeći u medijima, marketinškim agencijama i korporativnim okruženjima, s posebnim fokusom na financijsku industriju.

Na poziciji direktorice Mastercarda njezin profesionalni fokus ostaje na projektima koji za cilj imaju realne promjene u različitim segmentima društva, posebno onima usmjerenima na izgradnju uključivosti. U privatno vrijeme, Gea uživa u društvu obitelji i prijatelja, naročito ako to uključuje sportove kao što su snowboarding i windsurfing.

Od ožujka ste imenovani direktoricom Mastercarda u Hrvatskoj čime ste preuzeli ulogu Cosmina Vladimirescua koji je prešao na poziciju generalnog direktora za Hrvatsku i Rumunjsku. Koji će biti vaši glavni zadaci na novoj poziciji?
Svjesni smo da se tehnologija i industrija brzo mijenjaju i svjesni smo naše uloge u oblikovanju budućnosti financijskih usluga. Tako je moj rad na poziciji direktorice Mastercarda u Hrvatskoj fokusiran upravo na upravljanje ovim promjenama, koordinaciju našeg djelovanja u Hrvatskoj i suradnju s našim partnerima.

Kao što se istaknuto u raspravama na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu ove godine, središnja tema u industriji je povjerenje u digitalnu ekonomiju i tehnologiju. Ovo je posebno važno u području digitalnih plaćanja i financijskih usluga, gdje su transparentnost i sigurnost ključni. Jedan od načina za obnovu tog povjerenja je pružanje veće transparentnosti u vezi s načinom na koji poduzeća koriste i štite podatke korisnika. Drugi je pristup uključivanje što većeg broja ljudi u digitalno gospodarstvo, osiguravajući da svi imaju koristi od digitalnih usluga. Dakle, bitno je da radimo na ubrzanju inkluzije.

U Mastercardu smo itekako svjesni svoje uloge u oblikovanju budućnosti industrije plaćanja

S druge strane, mijenja se način na koji se novac kreće, a to ima velike implikacije na sve nas. Plaćanja postaju digitalna i bezgotovinska, blockchain tehnologija postaje sve značajnija, a održivost dobiva na važnosti u svim segmentima. Radit ću na tome da Mastercard ostane na čelu svih ovih promjena, pružajući inovativna rješenja koja omogućavaju sigurna i učinkovita plaćanja.

Ujedno, sve ove promjene zahtijevaju suradnju s različitim dionicima, od javnog i privatnog sektora do startupa. Moja će uloga biti povezivanje ovih različitih dionika kako bismo zajedno izgradili digitalnu ekonomiju koja je inkluzivna, sigurna i prilagođena budućim potrebama.

Povodom preuzimanja nove pozicije izjavili ste kako je “tržište vrlo dinamično i brzo evoluira”. Kako se tome prilagođavate?
Usredotočeni smo na tri glavna područja. Prvo, proširujemo definiciju novca kako bismo obuhvatili nekonvencionalne imovine poput kriptovaluta i digitalnih dobara. Drugo, ulažemo u stvaranje korisničkih iskustava koja spajaju fizički, digitalni i virtualni svijet. I naposljetku, naša posvećenost očituje se u izgradnji održive budućnosti, podržavajući usmjerenost na održivost i promicanje ekološki svjesnog potrošačkog ponašanja. Pratimo te trendove i pritom koristimo inovativne tehnologije kako bismo ostali relevantni i konkurentni. Kao što sam ranije spomenula, svjesni smo svoje uloge u oblikovanju budućnosti industrije plaćanja.

Za vrijeme COVID-19 pandemije primjetno je porastao broj i vrijednost kartičnih transakcija, posebno putem interneta. Kakav trend bilježite tijekom 2022. i dosadašnjeg tijeka 2023. godine kada je riječ o broju i vrijednosti transakcija ostvarenih preko Mastercard kartica?
Pandemija je doista potaknula rast e-commercea i prelazak na beskontaktne načine plaćanja, a taj smo trend nastavili primjećivati tijekom 2022. i u 2023. godini. Naša najnovija istraživanja pokazuju da su se te promjene uglavnom održale, a neke su se čak i pojačale. Sveukupno, prema McKinseyju, elektronske transakcije su 2021. godine porasle po stopi od 19% – u skladu s rastom prije pandemije – a globalni e-commerce zabilježio je rast od oko 17%. Sve to ukazuje na to da se načini na koje plaćamo stvari mijenjaju više u posljednjih 15 godina nego u prethodnih 150, a gotovo svaka inovacija koju smo vidjeli uzela je dio tržišta gotovini.

Kad je riječ o lokalnim brojkama, možemo komunicirati samo javno dostupne podatke Hrvatske narodne banke. Prema posljednjim dostupnim podacima iz ljeta 2022., koji se odnose na 2021. godinu, vidimo značajan porast u broju i vrijednosti kartičnih transakcija. Ukupan broj kartičnih transakcija povećan je za 14,72%, a njihova vrijednost za 12,99% u usporedbi s 2020. godinom.

Koliko je Mastercardovih transakcija u Europi beskontaktno, a koji je njihov udio u Hrvatskoj?
Prema podacima za svibanj, 89,7% svih Mastercardovih transakcija u Europi je beskontaktno što predstavlja rast od tri postotna boda u odnosu na godinu ranije. U Hrvatskoj je taj udio čak nešto veći od prosjeka i iznosi 94,2%.

Trgovci su uz banke vaši ključni klijenti. Kako se ta suradnja može dodatno unaprijediti na obostrano zadovoljstvo?
Ovdje je ključno uspostavljanje čvrstih temelja za široko prihvaćanje bezgotovinskih transakcija na tržišnoj razini. Naime, učinkovit sustav plaćanja nužan je za uspjeh bilo kojeg gospodarstva. Posljednjih nekoliko godina svjedočili smo značajnim promjenama u potrošačkim preferencijama, posebno kada je u pitanju korištenje gotovine. Fascinantno je vidjeti kako sve više pojedinaca prihvaća alternativne načine plaćanja. Dakle, nećemo daleko dogurati ako trgovci nemaju terminale koji to omogućuju. Odnosno, ono što nam zaista treba je unaprjeđenje mreže prihvata bezgotovinskog plaćanja.

Kada je riječ o trgovcima ono što nam zaista treba je unaprjeđenje mreže prihvata bezgotovinskog plaćanja

Zato smo posebno usmjereni pomoći poduzetnicima u usvajanju digitalnih platformi. Naše su inicijative usmjerene na osnaživanje trgovaca kako bi pružili napredno iskustvo svojim kupcima – opremamo ih potrebnim alatima za razumijevanje potreba potrošača i težimo tome da uključuju inovativne načine plaćanja u svoje poslovanje. Ujedno, stavljamo naglasak na obrazovanje potrošača o sigurnosti i zaštiti podataka.

FinTech revolucija nije više nešto što tek dolazi, nego je već tu. Kako ste se u Mastercardu prilagodili snažnom razvoju financijske tehnologije i brojnih vidova primjene?
Gradimo ekosustav koji tim novim igračima omogućuje ulazak na tržište na siguran način te ih podržavamo u njihovom rastu. Naime, ovim tvrtkama često nedostaje iskustvo u bankarskim operacijama, upravljanju rizicima i usklađenosti s propisima. U okviru programa Mastercard Accelerate pružamo im stručnost, tehnologije, globalne standarde i veze kako bismo im pomogli u ostvarivanju njihovog punog potencijala i postizanju uspjeha na globalnoj razini. Kako to činimo? Primjerice, čak 70% novih digitalnih NFC rješenja koja koriste funkcionalnost Mastercardovih plaćanja u oblaku koriste fintech tehnologiju.

Kada je riječ o kartičnim transakcijama a posebice o plaćanju na internetu još uvijek postoji velika bojazan korisnika od prijevara i kibernetičkog kriminala. Što se može učiniti kako bi se unaprijedila razina sigurnosti i povećalo povjerenje kupaca?
Kako naše interakcije postaju digitalne, otvaraju se vrata kibernetičkom kriminalu. Globalni troškovi i gubitak prihoda od kibernetičkih napada procjenjuju se na 10,5 bilijuna dolara do 2025. godine. Također, samo u prvoj polovici 2022. godine zabilježeno je 2,8 milijardi napada zlonamjernim softverom. Zato štitimo ne samo 112 milijardi transakcija koje svake godine prođu kroz našu mrežu, nego smatramo da je nužno ugraditi sigurnost u temelje proizvoda i usluga te usvojiti inovativne pristupe zaštiti od kibernetičkih prijetnji koji sežu od fizičkog do digitalnog svijeta i metaversea. Primjerice, Mastercard je dosad uložio više od 1 milijarde dolara u razvoj sposobnosti u području kibernetičke sigurnosti i doprinio razvoju više od 20 startupa u segmentu. A za osnaživanje povjerenja u cijeli ekosustav iznimno su važni suradnja i dijeljenje najboljih praksi s drugim industrijama i sektorima.

Istraživanje MasterIndex koje redovito provodite pruža uvid u aktualne navike i preferencije hrvatskih potrošača. Koji su glavni izazovi za građane Hrvatske koje je pokazalo zadnje istraživanje iz travnja ove godine?
Unatoč zabrinutosti zbog inflacije i mogućeg smanjenja životnog standarda, većina ispitanika u Hrvatskoj izvijestila je o stabilnoj ili poboljšanoj financijskoj situaciji u usporedbi s prethodnom godinom. Ohrabrujuće je vidjeti i da značajno manji broj ispitanika očekuje lošiju financijsku budućnost (s 40% prošle godine na sadašnjih 23%), dok trećina ispitanika očekuje svjetliju financijsku perspektivu. Ipak, mjesečni troškovi su porasli u 87% kućanstava ispitanika.

U MasterIndexu zaključujete kako porast potrošnje u gotovo svim kategorijama svjedoči o dinamici tržišta. Kakve imperative to postavlja pred trgovce kako bi adekvatno odgovorili na ovakva kretanja?
Kako bi se adekvatno prilagodili ovim kretanjima, trgovci trebaju pružati personalizirana iskustva, usvojiti digitalnu transformaciju, pratiti trendove i inovirati, poboljšati korisničko iskustvo te biti prilagodljivi i agilni.

Program Uplift pokrenuli ste prije dvije godine. Kome je namijenjen te što je sve dosad postignuto u sklopu ovoga projekta? Na koje ste se aspekte fokusirali u edukacijama koje provodite kroz Uplift akademiju?
Ovo nam je posebno drag projekt, zaista je pravovremen te društveno i ekonomski relevantan i osvojio je već niz nagrada u industriji. Pokrenuli smo ga 2021., s premisom da je ulaganje u znanje jedino dugoročno ulaganje u društvo, a sve kako bismo podržali MMS poduzetnike. U to su vrijeme upravo oni, s naglaskom na poduzeća u turizmu, bili posebno pogođeni pandemijom. Tako je nastala naša platforma koja osnažuje male poduzetnike i pruža im sve potrebno za tehnološki i tržišni razvitak – kroz inspiraciju, edukaciju, informacije i pristup financijama, networking, mentoriranje i promociju stvara poduzetnike otpornije na promjene na tržištu i u društvu. Na Uplift.hr pružamo različite vrste sadržaja, uključujući intervjue, kolumne, video-razgovore, podcaste, predstavljamo studije i istraživanja, a tu su i dodatni programi poput e-learning platforme s video-seminarima za razvoj poslovanja i e-mentoringa, gdje stručnjaci osobno odgovaraju na upite poduzetnika.

Također, u suradnji s Algebrom, osigurali smo dosad 72 stipendije za MMSP u turizmu kroz program koji nazivamo Uplift Akademija. Ovaj obrazovni program uključuje i mentoriranje i pruža polaznicima priliku da svoje projekte predstave ulagačima, a trenutno su otvorene prijave za novu generaciju naših Upliftera koji s edukacijom kreću najesen. Oni će slušati deset modula, a i dalje je fokus na digitalnoj transformaciji, održivom turizmu te zelenoj tranziciji.

U novoj sezoni Uplift Akademije i dalje će fokus biti na digitalnoj transformaciji, održivom turizmu te zelenoj tranziciji

U trećoj sezoni radimo i korak dalje – planiramo Uplift akademiju za javnu upravu. Svjesni smo da lokalna javna uprava ima značajan utjecaj na poslovno okruženje u kojem posluju mala poduzeća, a osnaživanje gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika ključnim znanjima i vještinama vezanim uz digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i upravljanje podacima pridonijelo bi stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za male poduzetnike.

Tako da smo i dalje u turizmu jer – iako se turističke brojke oporavljaju, smatramo da segment turizma i dalje treba pomoć: nužno je činiti ga održivijim. Kad budemo nešto bliže tom cilju, naš Uplift ćemo zaokrenuti segmentima kojima će također trebati pomoć.

Mastercardova iskustvena platforma Priceless.com fokusirana je na promociju ekološki prihvatljivih praksi u svakodnevnom životu. Možete li reći nešto više o ovom projektu?
Priceless.com korisnicima Mastercard® kartica nudi razne ponude razvijene u suradnji s malim poduzetnicima diljem svijeta, uključujući Hrvatsku. Time postajemo dionici izgradnje hrvatske turističke ponude, pomažemo u promociji te ponude u zemlji i inozemstvu, a time i malih poduzetnika – i na ovo smo zaista ponosni. Krajem 2022. hrvatska inačica platforme postala je prva u svijetu koja donosi iskustva s komponentom pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš – iskustva se kreiraju u suradnji s poduzetnicima koji se vode održivim praksama. Trudimo se time obogatiti turističku ponudu naše zemlje i biti dio zaokreta u smjeru održivosti. To činimo na dva načina: tražeći takva iskustva od njihovih kreatora, ali i pružanjem takvih iskustava korisnicima.

Konzum i Mastercard u proteklih su pet godina udružili snage u borbi protiv siromaštva djece. Koji su rezultati ove suradnje te koje projekte provodite usmjerene na pomoć zajednici i društveni boljitak?
Tako je, Konzum i Mastercard uspješno surađuju u borbi protiv siromaštva djece tako da se svake godine, tijekom trajanja kampanje, odvaja određeni iznos od svakog plaćanja Mastercard karticama u Konzumu. Na taj smo način prikupili 136.500 eura za pomoć socijalno ugroženim obiteljima s djecom predškolske i školske dobi u Hrvatskoj te 135.000 za borbu protiv gladi školske djece diljem svijeta u suradnji s UN-ovim Svjetskim programom za hranu. Istu kampanju planiramo i za ovu godinu.

Prethodni članakRumunjska je najveći izvoznik pšenice u EU u srpnju
Sljedeći članakSajam za pekarstvo i konditorsku industriju vraća se u poznatom obliku – uživo