gfk-konferencija-connected-consumer-ftd-777Budućnost je u rukama “umreženog potrošača” koji se uvelike razlikuje od prošlih generacija. On konzumira nove tehnologije prilagođavajući ih svakom aspektu svog života, a zadaća industrije je ne samo zadovoljiti, već i predvidjeti njegove potrebe i očekivanja

Današnji povezani, umreženi potrošač (connected consumer) upotrebljava tehnologiju kako bi samog sebe rekonstruirao, svoj život i svoju zajednicu. On mijenja postojeći sustav vrijednosti i krajnje je vrijeme da svi počnemo razmišljati i djelovati u skladu s tim promjenama.

Praćenje trendova danas je postao neobilazan imperativ za sve profesionalce neovisno o industriji u kojoj rade. Trendovi imaju neosporiv utjecaj na naše odnose, razmišljanja, ponašanje, djelovanje i potrošnju. Upravo iz tog razloga je neminovno biti upućen u aktualnosti pojedinih trendova, u njihove implikacije na naše živote, na naše poslovanje.

Potrošači su sada povezaniji nego ikad, a nove tehnologije vode promjenu u njihovim razgovorima i odnosima s markama. Da bi tvrtke imale uspješno poslovanje danas i u budućnosti, moraju dublje razumjeti termin umreženog potrošača i odgonetnuti što se iza njega krije, tko upravlja njegovim ponašanjem i kakav je njegov generalni utjecaj na društvo i industriju, jedna je od poruka s GfK konferencije koja je pod naslovom “The Connected Consumer” održana 15. studenoga u Zagrebu.

DRAMATIČAN RAST TEHNOLOGIJE
Na pitanja kako se ponaša današnji kupac i koji potrošački trendovi dominiraju nastojali su odgovoriti stručnjaci iz agencije za istraživanje tržišta GfK, koja već dugi niz godina organizira ovakve susrete na kojima se predstavljaju aktualni trendovi u sektoru.

bullet-gfk-orgKoristeći najnovije tehnologije i znanstvene rezultate, GfK pretvara “velike” rezultate u “pametne” rezultate omogućavajući klijentima da povećaju svoju konkurentnost te da obogate svoje znanje o potrošačevim odlukama, izboru ili pak iskustvu.

Uvodno izlaganje održao je direktor GfK Croatia, Igor Matutinović, posvetivši se najnovijim trendovima koje je raščlanio u tri dimenzije: ubrzanje, sloboda i bliskost.

On je istaknuo kako užurban način života raspoloživo vrijeme potrošača čini sve vrjednijim pa je tako posao marketingaša postao sve izazovniji jer prema istraživanjima oni danas raspolažu sa svega četiri sekunde kako bi pridobili pažnju potrošača.

“Potrošač zahtijeva sve dobiti odmah, a kao dodanu vrijednost želi ostvariti uštedu novca i vremena. Čak 86% potrošača u Hrvatskoj voli kupovati proizvode koji se prilagođavaju njegovim potrebama, 62% će kupiti proizvod i niže kvalitete ako je dostupan kada mu je potreban, dok je za njih 78% vrlo važno da su trgovine i usluge uvijek dostupne”, naveo je Matutinović.

Kada se govori o slobodi, on je rekao kako se traže usluge i proizvodi koji će potrošaču promijeniti i pojednostavniti život i pomoći mu u preživljavanju u rastućem stresu modernog života.

Bliskost kao treća dimenzija označava povezanost među ljudima koja se sve više cijeni, pogotovo među užim skupinama koje žele i moraju biti tehnološko povezane.

“Ne možemo pobjeći od činjenice da su svi navedeni trendovi praćeni neprestanim razvojem tehnologije. Prije pet godina u Hrvatskoj je bilo 57% internet korisnika, a danas ih je 71% i s tom brojkom smo se približili prosjeku zapadne Europe (74%). Što se tiče online kupovine, od 2010. godine do danas ta brojka se povećala sa 6% na 33%. Tehnološkom razvoju doprinijelo je i povećanje korisnika pametnih telefona s 15% iz 2012. godine na 59% u 2016. godini”, naglasio je Matutinović.

TKO VODI IGRU?
Za poslovnu uspješnost u umreženom svijetu morate analizirati podatke iz različitih izvora, komunicirati na nov način i predvidjeti promjene u sektoru. Potrebno je znati danas ono što će potrošači htjeti sutra, poruka je svih predavača na konferenciji.

Tatjana Rajković, direktorica istraživanja tržišta u GfK Croatia, pritom ističe: “Digitalna tehnologija je krivac za sve promjene. Omogućila je potpuno nov način na koji potrošači reagiraju na trendove, na oblik kupnje, a promijenila je i njihova očekivanja. Osim što je to danas način našeg života, mi u takvom okruženju moramo i obavljati svoje poslovanje, a to predstavlja određeni izazov.”

Što se tiče maloprodaje, standardna, impulzivna kupnja nije nestala, ali je postala kompleksnija i raznovrsnija. Ukupno 18% ispitanika u Hrvatskoj prilikom kupnje će skenirati QR kod putem svog pametnog telefona i dodatno se informirati o proizvodu, što znači da fizička osoba u obliku trgovca nije nužna da bi dobili neke odgovore. Čak 48% kupaca će fotografirati proizvod da bi mogli prije kupnje eventualno razmijeniti mišljenje s bliskom osobom.

“Savjetovanje s bliskom osobom pokazuje nam kako je kupcima bitno mišljenje vršnjaka više od onoga što brend komunicira – točnije, 70% interesira mišljenje drugih o onome što kupuju. Time posao marketinga postaje puno kompleksniji jer se postavlja pitanje tko zapravo vodi igru? Potrošač ili brend? Odgovor je i brend i potrošač”, kazala je Rajković.

ANALIZA STRUČNJAKA
Dr. Robert Perčević, Regional Head Market Opportunities & Innovation u GfK Croatia, objasnio nam je kako uz sve te promjene i trendove ostati relevantan kao industrija, poduzeće ili brend.

gfk-lead

Ono što se jasno nazire je svojevrsna digitalna transformacija koja će zasigurno promijeniti maloprodaju, odnosno već sada to čini. Udio e-trgovine u ukupnoj prodaji još je nizak, unutar FMCG-a samo 0,6% prodaje ostvaruje se putem interneta.

Međutim, kada pogledamo stopu rasta e-trgovine, ona je znatno veća od stope rasta prodaje u stacionarnim prodavaonicama. Kupac je na to spreman, a brojke to i dokazuju. Naime, čak 83% internetskih korisnika redovito čita ocjene i komentare o proizvodima i uslugama, a 76% mlađih od 30 godina kupilo je neki proizvod nedavno online.

Ove brojke jasno pokazuju koliko je digitalno postalo uobičajeni dio kupovnog ponašanja, a taj će utjecaj zasigurno nastaviti i sve više penetrirati u kupovne procese.

“Stručnjaci očekuju neminovan rast online i mobilne trgovine, a postavlja se pitanje kakva je budućnost i uloga maloprodajnog prostora u svijetu umreženog potrošača? Kako pomoći potrošaču da ostvari svoje ciljeve, kako im pomoći u kupovini pritom zadovoljavajući njihove emocionalne i funkcionalne potrebe i pri tome iskoristiti njihove digitalne mogućnosti? Isto tako, bitan je rad na tradicionalno jakim snagama prodajnog prostora i možda ključno, ponuditi dobre odgovore na izazove modernog života koje digitalno ne može ponuditi. Unaprijediti život ljudi da budu sigurniji, spokojniji, da se osjećaju psihički, fizički, socijalno bolje i da im ostane više energije za stvarno važne stvari u životu”, istaknuo je Perčević dodajući kako je profitabilno poticati online kupce da dođu u trgovinu iz jednostavnog razloga što ih okruženje inspirira da troše više.

Online prodaja teško može zamijeniti osobni kontakt, čak i među redovitim internet korisnicima samo se manjina slaže da virtualna interakcija može biti jednaka kao osobna interakcija.

Međutim, online trgovina ne odustaje, raste i napreduje po mnogim aspektima, odlikuje je sve dorađenija virtualna realnost, a click and collect i video chat umjesto osobnog kontakta samo su neke od inovacija kojima svjedočimo.

MILLENNIALS GENERACIJA
Mladen Kožić, Client Relationship Manager iz GfK Croatia, upoznao nas je s takozvanom Millennials generacijom istaknuvši kako osobe u dobi od 15 do 35 godina predstavljaju 27% hrvatske populacije. Oni su još zahtjevniji kada su proizvodi u pitanju, vole biti u interakciji s njima, personalizacija im je jako važna kao i mišljenje drugih o tome što kupuju.

Kada je tehnologija u pitanju, tu im nema premca: skoro svi imaju pametni telefon (96%), svi su na društvenim mrežama (99%), a 88% ih posjeduje prijenosno računalo, dok je njih 90% barem jednom kupilo nešto preko interneta. Osvrćući se na ove brojke, Kožić je istaknuo kako ne treba čuditi da je u svijetu tijekom 2015. potrošeno čak 69 milijardi dolara za oglašavanje putem pametnih telefona.

“Iako se naizgled čini da su novi trendovi i nove generacije kompleksni u svom izričaju, upravo ta kompleksnost marketinškim stručnjacima otvara dodatne mogućnosti i nove ‘touch pointe’ kod realizacije i razvoja svojih proizvoda i usluga te ih tjera na dodatnu kreativnost”, kazao je Kožić.

Kristina Vorberger
kristina@jatrgovac.hr