Hrvatski potrošači vjerni domaćim brendovima

Prvih pet mjesta na ljestvici zauzimaju marke domaćih proizvođača: Zvijezda ulje, Vegeta, Jamnica, Cedevita i Zvijezda majoneza

Prema najnovijim rezultatima praćenja snage robnih marki u regiji agencije Valicon, koji se u ovom slučaju odnose na hrvatsko tržište (svibanj 2010. godine), domaći proizvodi i dalje drže čvrste vodeće pozicije na ljestvici najjačih marki robe široke potrošnje.

Zvijezda ulje vodeća je robna marka u Hrvatskoj i ove godine, dok Vegeta i dalje drži drugu poziciju. Jamnica se pozicionirala kao treća najjača robna marka na domaćem tržištu. Cedevita se nalazi na četvrtome mjestu, čime je u odnosu na 2008. napravila najveći rast. Na petome mjestu se opet nalazi Zvijezdina robna marka – Zvijezda majoneza.

Orbit žvakaća guma našla se na šestome mjestu općeg poretka. Na sedmome mjestu najjačih robnih marki široke potrošnje smjestila se Coca-Cola, prije dvije godine na trećemu mjestu. Na osmome i devetome mjestu nalaze se dva neprehrambena proizvoda, Nivea i Aquafresh. Deseto mjesto drže Dukatovi jogurti.

Agrokor prednjači
Zanimljivost hrvatskog tržišta svakako je činjenica da od deset najjačih robnih marki, isto kao i u 2008. godini, šest je domaćih robnih marki, od čega su čak tri u vlasništvu koncerna Agrokor (Zvijezda ulje, Zvijezda majoneza i Jamnica). Među top 20 nalazi se još nekoliko domaćihmarki – Čarli, Zvijezda margarin, salame Gavrilović, kave i čajevi Franck, Jana, Domaćica i trajno mlijeko Dukat.

Od stranih marki u top 20 još su Cappy i Milka. Valiconovo istraživanje provodi se jedanput godišnje, i to u svibnju, na reprezentativnom uzorku od tisuću hrvatskih potrošača te u svim zemljama bivše države (Slovenija, Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Kosovo).

Važno je napomenuti kako unutar PGM praćenja Valicon ne mjeri kategoriju sladoleda (mjerenje se provodi prije ljetne sezone), vina i tvrde sireve, žestoka alkoholna pića te voće i povrće. Snaga robnih marki izračunata je na osnovi prepoznatljivosti, iskustva i upotrebe pojedinačnih robnih marki.