Većina malih formata ima korijene u diskontnoj prodaji, ali razvilo se i dosta novih modela koje se može smatrati hibridima diskonata i malih samoposluga

Walmart za mnoge predstavlja tipičnog velikog trgovca na malo, što je glas koji ga bije uglavnom zbog njegova osnovnog poslovanja na domaćem terenu.

U nekom smislu, ta je reputacija potpuno opravdana jer Walmart u SAD-u ima više od 4000 supercentara, međutim i na američkom tržištu fokus se prebacio na supermarkete manjih formata pa je tijekom zadnjih pet godina Walmart i na tom području postigao vidljivost koju može zahvaliti uglavnom međunarodnim akvizicijama. Sada tako supermarketi i diskontne trgovine čine 10% od ukupnog Walmartovog poslovanja.

KOD KUĆE I U GOSTIMA
U SAD-u se sve više razvijaju trgovine malih formata. Predvodnik ovog trenda Walmartove su Neighbourhood Market trgovine površine od 3000 do 5000 m², s oko 100 novih prodavaonica planiranih za svaku od sljedećih pet godina.

Iako je ovaj koncept u razvoju već nekoliko godina, povrat ulaganja sada je jednak onome od supercentara pa se stoga krenulo s ubrzanim planom otvaranja. Walmart Express i dalje je u probnoj fazi, u tijeku je testiranje gustoće i nabavnog lanca, a Walmart-on-Campus, bez daljnjeg jedan od najmanjih Walmartovih formata, uskoro će otvoriti svoju treću trgovinu.

Da je Walmart poveo u razvoju malih formata posebno je vidljivo na njegovim međunarodnim tržištima. Većina malih formata ima korijene u diskontnoj prodaji, ali razvilo se i dosta novih modela od kojih su mnogi koncentrirani na trgovine u blizini kupaca te ih se može smatrati hibridima diskonata i malih samoposluga.

Ti su formati Walmartu pomogli da se vrlo brzo proširi te da sa svojim niskim cijenama uđe u manja, ali gušća gravitacijska područja.

DNEVNE POTREBE KUPACA
Većina ovih formata posluje s niskim cijenama u kombinaciji s vrlo osnovnim uređenjem trgovine. Njihova su glavna ciljna skupina kućanstva niskih prihoda za koja su razvijene posebne linije proizvoda.

Veći je naglasak stavljen na svježe proizvode nego što je to uobičajeno za diskonte s ograničenom ponudom. Mnoge su trgovine otvorene na neiskorištenim lokacijama i dio su strategije višestrukih formata te se koncentriraju na dnevne potrebe kupaca.

Npr. trgovine Pali u Kostariki koriste se za popunjavanje prostora među ostalim formatima ovog trgovca na malo, uključujući supercentre, supermarkete i kompaktne diskontne hipermarkete.

Walmartova međunarodna tržišta dijele mnoge sličnosti kad su u pitanju ciljne skupine kupaca i njihove kupovne misije. Stoga je ovaj trgovac na malo svoje formate uspješno prenio na različita tržišta. Najnoviji od njih, Changomas Express, s oko 400 m² ima mnogo toga zajedničkog s meksičkim Bodega Aurrera Expressom, što vrijedi i za Todo Dia u Brazilu i Despensa Familiar u Gvatemali.

VIŠESTRUKI KANALI
U Velikoj Britaniji razvoj manjih formata koncentriran je oko manjih supermarketa. To je Asdi omogućilo da se proširi na nove lokacije na kojima je otežan razvoj većih trgovina.

Baš kao i kod drugih trgovaca na malo, alternativni kanali i novi formati odigrali su ključnu ulogu u poticanju rasta. Jedna od najvećih promjena jest kupnja Nettovih lokacija u Velikoj Britaniji.

U skladu sa svojim ambicijama za razvoj višestrukih kanala, Asda je otvorila trgovine površine od oko 900 m². Supermarketi omogućuju dodatnu interakciju s kupcima, što trgovcima daje veliku priliku za unapređenje njihove online ponude, posebno neprehrambenih proizvoda.

PUNKTOVI ZA PREUZIMANJE ROBE
Budući da se model diskonata kao punktova za preuzimanje robe pokazao vrlo uspješnim u SAD-u, može se očekivati i njegovo širenje po svijetu unutar Walmartovih trgovina malog formata, obzirom da Walmart nastavlja graditi svoju bešavnu ponudu kroz višestruke kanale.

Dosad se ova vrsta inovacije fokusirala uglavnom na manje supermarkete, ali i diskonti su idealni kao potencijalni punktovi za preuzimanje robe budući da su locirani u područjima guste naseljenosti.

U SAD-u Walmart trenutno testira ormariće za preuzimanje robe kupljene preko interneta, ali ta bi se inovacija izvrsno uklopila i u njegove hibridne trgovine, mješavine malih samoposluga i diskonata, čime bi se smanjio svaki eventualni negativan utjecaj na visoko-učinkovit model poslovanja ovog trgovca na malo.

OBITELJSKI BIZNIS
Wal-Mart Stores, Inc. (NYSE: WMT), brendiran kao Walmart, američka je multinacionalna trgovačka korporacija koja upravlja lancima velikih diskontnih robnih kuća i trgovačkih centara specijaliziranih za građevinski materijal, alat i vrt. Prema popisu Fortune Global 500 iz 2012. godine, ova je tvrtka treća najveća javna korporacija na svijetu, najveći privatni poslodavac na svijetu (s preko dva milijuna zaposlenika) i najveći svjetski trgovac na malo. Walmart je i dalje tvrtka u obiteljskom vlasništvu. Njome upravlja obitelj Walton koji u Walmartu imaju 48 posto udjela. To je također jedna od najvrednijih kompanija na svijetu. Osnovao ju je Sam Walton 1962. Kao trgovačko društvo registrirana je 31. listopada 1969., a 1972. počelo je trgovanje njenim dionicama na njujorškoj burzi. Sjedište tvrtke nalazi se u Bentonvilleu u Arkansasu. Walmart je također i najveći trgovac mješovite robe u SAD-u. U 2009. god. 51 posto od 258 milijardi dolara njegovog ukupnog prometa ostvarenih u SAD-u došlo je od prodaje mješovite robe. Osim toga, Walmart posjeduje i Sam’s Club trgovačke centre u Sjevernoj Americi. Do 1988. Walmart je bio najprofitabilniji trgovac na malo u SAD-u, a do studenog 1990. premašio je i K-mart. U trgovini na malo do 1991. pretekao je i Sears, čime je postao najveći američki trgovac na malo, što je i ostao sve do danas. Walmart ima 8500 prodavaonica u 15 zemalja, pod 55 različitih imena. Tvrtka je to koja u SAD-u posluje pod imenom Walmart, u svih 50 saveznih država i Portoriku. U Meksiku posluje kao Walmex, u Velikoj Britaniji kao Asda, u Japanu se zove Seiyu, a u Indiji Best Price. Trgovine u potpunom vlasništvu ima i u Argentini, Brazilu i Kanadi. Walmartova ulaganja izvan Sjeverne Amerike polučila su različite rezultate: u Velikoj Britaniji, Južnoj Americi i Kini izuzetno uspješne, ali u Njemačkoj i Južnoj Koreji pokazala su se neuspješnima.

Globalna kretanja: Walmart kao pokretač malog formata
Stewart Samuel
Development Manager, Sjeverna Amerika