zatopljenje globalnoSvijetom trenutačno vlada globalno zatopljenje koje je nastalo većim dijelom zahvaljujući upravo ljudima.

Za sada je prilično lako zanemariti razne posljedice tog problema, no hoćemo li biti podjednako nonšalantni kad ostanemo bez kave i krumpira.

Krumpir
Najviše zahvaćena regija: Indija
Iako je krumpir danas četvrta hranjiva biljka po količini proizvodnje, zapravo zahtijeva hladnu noćnu temperaturu. Kako je najbolje mjesto za uzgoj krumpira u podnožju Himalaja u Indiji, postoji šansa kako će ondje jednog dana početi problemi s nestašicom tog povrća.

Kava
Najviše zahvaćena regija: Južna Amerika
Svaka biljka ima idealnu visinu i temperaturu na kojoj raste. Kava već ima problema sa sve manjim pojasom planinskih područja u kojima može rasti zbog promjena temperatura. Drugi je problem to što su bolesti i nametnici aktivniji što je toplije.

Kvalitetne jabuke
Najviše zahvaćena regija: SAD
Jabukama treba razdoblje hlađenja koji se inače događa zimi. Sa sve višim temperaturama jabuke postupno postaju sve slađe i mekše.

Makaroni – pšenica (pšenica durum)
Najviše zahvaćena regija: većina svijeta
Tjestenina je možda na zalasku, barem ona suhe vrste. Globalno zatopljenje velik je problem za pšenicu od koje se proizvodi suha tjestenina. Nagađa se kako će do 2050. proizvodnja tjestenine pasti za 25 posto.

Riža
Najviše zahvaćena regija: Indokina
Za uzgoj riže svake je godine sve teže. Zbog sve toplijih noći, riža sve slabije cvjeta pa zbog toga proizvodi sve manje sjemenja. Povišenje razina mora i oceana će također pogoditi obalna uzgajališta riže. (tportal.hr)