Potaknuta brigom za vlastito zdravlje, Kristina Brdar, vlasnica dućana GlutenBio, odlučila je pomoći svima koji u prehrani moraju izbjegavati gluten te mlijeko, jaja, šećer i neke druge alergene i na jednom mjestu ponuditi cijelu lepezu namirnica potrebnih za pripremu zdravog i cjelovitog obroka.

Da nije svako zlo baš uvijek za zlo pokazalo je iskustvo vlasnice specijaliziranog dućana GlutenBio, Kristine Brdar. Dugotrajni umor i neuobičajeno veliki dobitak kilograma bili su samo neki od simptoma koji su je prije pet godina natjerali liječniku. “Ispostavilo se kako bolujem od autoimune bolesti povezane sa štitnjačom. Istraživanjem sam došla do spoznaje kako jedan od okidača te bolesti može biti gluten odnosno alergija na njega pa sam otišla i na testiranje koje je pokazalo da su moje sumnje bile opravdane”, uvodi nas pomalo u početak svoje neobične poslovne priče Kristina. Rješenje se nametalo samo po sebi, a Kristina je bila uvjerena kako će izbacivanjem glutena iz prehrane riješiti sve probleme. Međutim, dubljim “kopanjem” shvatila je kako domaći trgovački lanci nisu najadekvatnije opskrbljeni ili nude tek dio asortimana potrebnog za pripremu obroka osobama koje iz prehrane moraju izbaciti gluten.

“Bila sam prilično frustrirana jer sam, da bih sastavila kompletan obrok, morala obilaziti trgovine, naručivati preko weba i neprestano pažljivo čitati deklaracije kako bih bila sigurna da su namirnice zaista gluten free”, prisjeća se Kristina. Tada je nastupio za nju još jedan prijeloman trenutak u životu – gubitak stalnog posla – nakon čega više definitivno nije bilo dileme. Znanje skupljeno u istraživanju u službi zdravlja odlučila je iskoristiti za početak poslovnog pothvata. “Budući da sam na raspolaganju imala obiteljski poslovni prostor u roh-bau izvedbi, odlučila sam novac od otpremnine i nešto ušteđevine uložiti u opremanje specijaliziranog dućana na kakve sam nailazila u inozemstvu tražeći mjesto na kojem mogu nabaviti certificirane bezglutenske proizvode”, kazuje dalje Kristina.

I RODI SE WEBSHOP
Prije sada već dvije godine brzo se dala u potragu za dobavljačima, pokretanje webshopa i osnivanje tvrtke da bi dućan za prve kupce bio otvoren u proljeće 2017. “Naša je priča pomalo neobična jer smo bezglutenske proizvode najprije ponudili putem webshopa, a tek naknadno i u fizičkoj trgovini”, otvoreno će Kristina podsjetivši pritom kako je u počecima bilo prilično izazovno posložiti sve po špagi s obzirom na to da dotad nije imala iskustva u trgovini. Trebalo je naučiti mnogo, među ostalim, o deklariranju robe, ispisivanju cijena, slaganju asortimana, rasporedu polica. Ali, uz puno truda i prave ljude sve je bilo lakše.

Odmah na početku u dućanu joj se pridružila djelatnica Valentina Pilaš koja je također na vlastitom primjeru naučila mnoštvo informacija o bezglutenskoj prehrani i koja je i danas s njom. U međuvremenu, u tim je ušla i kolegica Adrijana Bručić, također iskusna bezglutenka u tvrtki zadužena za organizaciju radionica pripreme hrane. Zajedno, tri dame čine ekipu iz snova, uvjerena je vlasnica Kristina, i upravo toj činjenici duguju uspjeh. “Stalno smo jedna drugoj na raspolaganju, sve se možemo dogovoriti i jednostavno uskladiti”, zadovoljno ističe.

Optimizam i zajedništvo koje vlada u dućanu ohrabruje i kupce da pitaju apsolutno sve što ih zanima. “Često nam dolaze ljudi izbezumljeni dijagnozom celijakije (nepodnošenja glutena) ili nekog sličnog poremećaja jer ne znaju od kuda krenuti. Dogodi se da bez kriterija potrpaju mnoge namirnice koje imamo u dućanu”, priča nam Kristina koja i iz vlastitog iskustva zna što je na umu tim mušterijama. Zato im ona i njene djelatnice preporučuju radionice koje organiziraju upravo kako osobe koje u prehrani moraju izbjegavati gluten ne bi lutale i trošile velike sume novaca na sastojke s kojima ne znaju što će.

“Gluten kao proteinski sastojak pšenice ključan je za postizanje elastičnosti u tijestu što znači da je s brašnima koja nemaju gluten problem raditi jer ne postižemo rezultat kakav bismo očekivali. Ljudima jela ne ispadnu dobro i u konačnici hranu bacaju”, objašnjava Kristina te dodaje kako im se zato mušterije mogu obratiti za savjet i preporuku. Prisjeća se kako se nerijetko dogodi da ih kupci nazovu i tijekom same pripreme obroka kako bi u zadnji čas uletjele s ključnim savjetom.

U dućanu GlutenBio može se nabaviti cijeli raspon namirnica potrebnih za pripremu bezglutenskih obroka. Tu su razne tjestenine i njoke, čak 12 vrsta brašna – među ostalima od heljde, kukuruza, riže, badema, lješnjaka, prosa, kokosa, zatim brašno za pizzu, kolače, tamne mješavine – pa suhi keksi, napolitanke, namazi, ajvari, majoneze, razne vrste sjemenki, čajeva, med, ali i smrznuta lisnata i vučena tijesta, lazanje i sladoledi. Važan dio su zamjene za gluten i jaja pa asortiman čini čak 500 raznih artikala koje dobavljaju iz Italije, ali i od provjerenih domaćih proizvođača kao što su Šapica, Katin kruh bez glutena, Rica ili Goga glutenfree.

BEZ PREDAHA
“Italija je, prema onome što sam uspjela istražiti, predvodnik u bezglutenskoj proizvodnji”, ističe Kristina. Pritom naglašava kako su zahtjevi koje bolesnici s celijakijom imaju vrlo strogi. Gluten se, naime, u prirodi nalazi u pšenici, raži i ječmu, dok ga primjerice zob, heljda ili proso nemaju, ali su snažno podložni kontaminaciji već i tijekom rasta na površinama koje su u blizini polja pšenice. Također, proizvode namijenjene osobama alergičnim, preosjetljivim ili intolerantnima na gluten smeta i pakiranje na istim tvorničkim trakama ili mljevenje u istom mlinu sa žitaricama koje ga sadrže.

U dućanu GlutenBio na svoje će doći i osobe koje ne smiju konzumirati primjerice jaja, soju, mlijeko, orašaste plodove ili šećer jer mogu nabaviti razne proizvode uz koje nastaju brojne slatke i slane delicije. Svi manje vješti u pečenju kolača kod Kristine i njenih cura mogu nabaviti i gotove svježe blagdanske slastice.

Svjesna da je lokacija dućana njegova slaba točka budući da nije u nekom trgovačkom centru ili pješačkoj zoni, vlasnica Kristina veliku je pažnju posvetila oglašavanju na internetu i društvenim mrežama. Također, odličnu suradnju uspostavila je s Udrugom Celivita (udrugom oboljelih od celijakije) čiji članovi kupnjom kod nje ostvaruju popust od 10 posto, a uspješnima su se pokazale i radionice koje organiziraju na obostrano zadovoljstvo – Udruga jer im GlutenBio ustupa prostor, a zainteresirani jer mogu steći prijeko potrebno znanje kako bi nastavili normalan život, neopterećen bolešću. Uvijek nastoje razveseliti i najmlađe pa su tako tijekom prosinca u ponudu uvrstili adventski kalendar koji smiju jesti i mališani preosjetljivi na primjerice mlijeko, jaja i slične sastojke o konzumaciji kojih zdravi nikada ne razmišljaju.

Iako se Kristinin dućan već prilično uhodao, ona ne namjerava stati. Uz to što će i dalje neprestano širiti asortiman, u planu joj je otvaranje slastičarnice, prostora kakvog u gradu poput Zagreba nedostaje, u kojoj bi se konzumirali bezglutenski proizvodi. A želje? Njih je mnogo, ali ipak je možda najvažnija ona da država konačno prepozna muke s kojima se suočavaju oboljeli od celijakije i sličnih bolesti povezanih s probavom i pomogne im barem snižavanjem stope PDV-a na njima prilagođenu hranu koja je u nama susjednim zemljama Sloveniji i Italiji bitno jeftinija budući da je opterećena nižom poreznom stopom od 9 odnosno 13 posto.