Tržišne komunikacijeI&AGrađani se neće zaduživati za kupnju božićnih poklona

Građani se neće zaduživati za kupnju božićnih poklona

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal o božićnoj kupovini otkrilo je jednu zanimljivu i novu sklonost hrvatskih potrošača. Naime, oni gotovo jednoglasno ističu kako se ne planiraju zaduživati za kupnju božićnih poklona.

Je li riječ o nekoj promjeni potrošačkih navika ili o tome da građani više uistinu nemaju što trošiti teško je reći, no u našem je istraživanju čak 93,7% ispitanih građana izjavilo da ne planiraju ići u dug kako bi kupili božićne poklone.

Makar oprezno, ipak će se kupovati. Gotovo trećina građana (32,3%) planira za ovu prigodu potrošiti od 200-500 kn, a nešto skromnije (do 200 kn) potrošit će 28,1% ispitanika.

Onih izdašnijih, koji će trošiti od 500-1.000 kn sa 7,7% te više od 1.000 kn s 5,8%, ima značajno manje od ispitanika koji uopće ne planiraju kupnju božićnih poklona kojih ima čak 26%.

Općenito se može izvesti zaključak kako će građani ove godine u prosjeku trošiti nešto manje nego lani.

Naime, blizu dvije trećine ispitanika (64,8%) kažu da će trošiti jednako kao i prošle godine, 10,5% ističe pak da će trošiti više, ali četvrtina ispitanika, njih 24,7%, ipak navodi kako će trošiti manje nego lani.

Skijanje/zimovanje postalo je izraz visokog luksuza u proteklih nekoliko kriznih godina.

Da je tomu tako potvrđuje i podatak da si ukupno 95,5% ispitanika ne može priuštiti takav izdatak, dok onih preostalih 4,5% sretnika planiraju odlazak na zimski odmor.

Pritisnuti recesijom već 12 kvartala zaredom, uistinu je teško od hrvatskih građana očekivati visoku razinu potrošačkog optimizma.

Tako na pitanje očekuju li da će iduća godina u gospodarskom smislu biti bolja od ove, tri četvrtine ispitanika (74,6%) odgovara negativno, dok je preostala četvrtina (25,4%) ipak pozitivno orijentirana te očekuje bolju situaciju u 2015. godini.

Istraživanje je putem telefonske ankete provedeno tijekom prosinca 2014. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Stratifikacija uzorka provedena je po šest regija i četiri veličine naselja metodom slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva. Uzorak je uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...