Kreće blagdansko potrošačko ludilo: Hrvati suzdržani

Dok trgovci najavljuju do sada neviđene prodajne akcije, očekujući da će u prosincu nakon niza negativnih mjeseci uzrokovanih neradnom nedjeljom i gospodarskom krizom uspjeti nadoknaditi gubitke, građani temeljem istraživanja agencije Hendal i portala Ja TRGOVAC najavljuju poprilično suzdržanu i racionalnu potrošnju.

U kupovinu poklona za Božić planira se uputiti 63% građana i to u većoj mjeri muškarci (68%) u odnosu na žene (59%). Oni stariji od 45 godina u manjoj mjeri planiraju kupnju poklona nego mlađi. Očito je da s porastom visine osobnih prihoda raste i vjerojatnost kupnje poklona za Božić.

Kako bi se potaklo na potrošnju i banke su u prosincu snizile kamate za kredite, no tek manji broj građana planira se zadužiti zbog kupovine poklona, njih 13%. Rezultati pokazuju da će se mlađi ispitanici (15 do 24 godine) u većoj mjeri zaduživati nego što će to činiti oni stariji. Istraživanje također pokazuje da samo mali udio građana njih 7% planira Božićnu kupovinu obaviti u inozemstvu.

Nakon najavljene suzdržane i racionalne Božićne potrošnje slijedi sezona skijanja i zimovanja no temeljem istraživanja samo 7% građana planira sličnu aktivnost. Mlađi od 15 do 24 godine (19% da, 81% ne) u većoj mjeri planiraju ići na skijanje, oni od 25 do 34 i 35 do 44 u manjoj mjeri (u obje dobne skupine 8% da, 92% ne),  od 45 do 54 u još manjoj mjeri (5% da, 95% ne) dok oni stariji od 54 godine u vrlo maloj mjeri planiraju putovati na skijanje ili zimovanje (manje od 2% da).

Istraživanje pokazuje suzdržanost i po pitanju očekivanja za sljedeću godinu. Tek 1/4 građana očekuje gospodarski boljitak u sljedećoj godini. Muškarci su nešto optimističniji od žena po tom pitanju: 28% muškaraca misli da će iduća godina biti bolja, naspram 22% žena.

bozic-istrazivanje
Istraživanje je provedeno tijekom studenog na nacionalno reprezentativnom uzorku od 402 građana.