U sklopu posjeta Hrvatskoj, kineski ministar poljoprivrede Han Changfu, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, obišao je proizvodni pogon za preradu mesa peradi tvrtke Koka d.d. Ovom je prigodom Grupa Vindija imala priliku predstaviti najsuvremenija tehnološka rješenja koja omogućuju proizvodnju visoko kvalitetnih mesnih proizvoda koji bi se uskoro mogli naći na kineskom tržištu.

“Siguran sam kako je današnji susret tek početak kvalitetne buduće suradnje s Narodnom Republikom Kinom te da će kinesko tržište prepoznati neupitnu kvalitetu naših mliječnih i mesnih proizvoda. Još smo krajem veljače, prilikom posjete kineske inspekcije našoj kompaniji, pokazali da naši visoki standardi zadovoljavaju zahtjeve i u skladu su s propisima gospodarski potentnog tržišta. Vjerujem da i današnji susret otvara jedno sasvim novo poglavlje u poslovanju cjelokupne Grupe Vindija”, istaknuo je generalni direktor Grupe Vindija Dragutin Drk te dodao kako je ponosan što je posjet kineske delegacije upriličen upravo u godini u kojoj Vindija slavi veliki jubilej, šezdesetu obljetnicu poslovanja.

“U pregovorima s kineskim ministarstvom poljoprivrede, ali i s Carinskom upravom, želimo ubrzati proceduru dozvole za izvoz naših prehrambenih proizvoda u Narodnu Republiku Kinu. Izvozne certifikate za mliječne proizvode očekujemo do kraja ove godine, dok bismo hrvatsko meso mogli izvoziti u roku od šest mjeseci do godinu dana. Zbog toga smo, između ostalog, danas u Vindiji i Koki koje su najbolji pokazatelj onoga što Hrvatska može ponuditi”, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

“Peradarska industrija ima veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo, a izlazak na kinesko tržište dodatno će doprinijeti njegovom rastu. Vrhunskom kvalitetom našeg vodećeg brenda Cekin već godinama osvajamo mnogobrojna strana tržišta, što će zasigurno prepoznati i kineski potrošači u skorijoj budućnosti. Naš asortiman čini gotovo polovicu ukupnog hrvatskog izvoza mesa i mesnih prerađevina te vjerujem kako će nam ova prilika omogućiti postizanje još boljih poslovnih rezultata“, kazao je direktor Koke d.d. Stjepan Sabljak.

Grupa Vindija je od 1959. godine izrasla u jednu od najvećih domaćih i regionalnih prehrambenih industrija koja objedinjuje 14 članica, od kojih se 8 nalazi u Hrvatskoj (Vindija, Koka, Vindon, pekarnica Latica, Novi Domil, ViR 1898, BLAGOdar i Vindija trgovine), i broji više od 4.000 zaposlenih. U posljednjih 60 godina poslovanja, zahvaljujući brojnim ulaganjima u tehnološku inovaciju, Grupa Vindija potrošačima diljem Europe i regije danas nudi više od 1.000 proizvoda u 10 robnih marki, objedinjenih pod znakom Kvaliteta Vindija. Kontinuirano okrenuti prema inovacijama u proizvodnji, Grupa Vindija je u 2017. godini na tržište plasirala prvo GMO free svježe pileće i pureće meso u Hrvatskoj.