Gazirana bezalkoholna pića i dalje su prava cola kategorija jer najveći dio potrošača ova pića asocira upravo s poznatim okusom cole, a prodaja samo slijedi takve potrošačke afinitete

gazirana picaU ovu kategoriju uključena su gazirana bezalkoholna pića s različitim okusima, najčešće cola, naranča, limun i tonic, ali dolaze i u drugim okusima ili kombinacijama.

U kategoriju pak nisu uključeni proizvodi namijenjeni za industrijsku upotrebu koji se prodaju u specijaliziranim prodajnim kanalima.

Nisu uključeni niti energetski napitci, gazirana voda s okusom kao ni mješavine piva ili alkoholnih pića s gaziranim sokovima. Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom): Coca-Cola (Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Sprite), Atlantic Grupa (Cockta), PepsiCo (Pepsi, 7UP, Mirinda), Sarajevski kiseljak (Sky), Vindija (Fis, Vindi) te trgovačke robne marke koje same nose 4% količinske prodaje.

COLA KATEGORIJA
Obratimo sada pozornost na prodajne rezultate koje je ova kategorija proizvoda ostvarila u MAT periodu svibanj 2014. – travanj 2015. Prije negoli pređemo na konkretne brojke, važno je naglasiti kako prodaja ne uključuje sezonske objekte, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl), ugostiteljstvo te diskonte pića. A konkretne brojke nisu ohrabrujuće.

gazirana bezalkoholna pica- vaznost prodajnog mjestaNaime, u količinskom pogledu kategorija gaziranih bezalkoholnih pića ostvarila je u zadnjih 12 mjeseci pad od 8,7% s ukupno prodanih 118,3 milijuna litara.

Financijski je situacija još slabija jer je zabilježen dvoznamenkasti pad prodaje od 10,5% na ukupno realiziranih 704,7 milijuna kuna. Pritom je očito kako je došlo do blage korekcije cijena na niže u posljednjih godinu dana, što je u skladu s općim deflatornim pritiscima na tržištu.

Supermarketi su vodeći kada je riječ o važnosti tipa prodajnog mjesta za količinsku prodaju.

Njihov udio je 31%, dok drugo mjesto (po 20% udjela) imaju srednje trgovine mješovitom robom i velike trgovine mješovitom robom, a nisu daleko zaostali ni hipermarketi sa 17% prodaje.

podjela prema okusuNa kraju su po važnosti realizacije male trgovine mješovitom robom s 8%, a po 2% udjela drže kiosci i benzinske postaje. Podjela prema okusu otkriva premoćnu pobjedu cole koja ima čak 76,4% udjela.

Gazirana bezalkoholna pića i dalje su prava cola kategorija jer najveći dio potrošača ova pića asocira upravo s poznatim okusom cole, a prodaja samo slijedi takve potrošačke afinitete. Sljedeći je po popularnosti okus naranče (12%), zatim je tu limun/limeta s 5,8%, tonic s 1,8%, dok ostali okusi zauzimaju 4% udjela u prodaji ove kategorije.

Majda Babić
Junior Client Executive
majda.babic@nielsen.com
nielsen logo