Haribo ne može naći vozače za dostavu slatkiša u Britaniji

Manjak vozača prouzročili su pandemija i brexit, ističu u britanskoj udruzi cestovnih prijevoznika, procjenjujući da trenutno nedostaje oko 60 tisuća vozača

Njemački konditorski div Haribo izvijestio je da ne može pronaći vozače kamiona za dostavu slatkiša u trgovine u Velikoj Britaniji.

Kompanija dodaje da se, kao i mnogi drugi proizvođači i trgovci, “suočava s izazovima” u opskrbi, navodi BBC. Problem pogađa sve Haribove slatkiše, uključujući gumene bombone Goldbears i Tangfastics, a u kompaniji ističu da ga pokušavaju riješiti u suradnji s partnerima u sektoru proizvodnje hrane i pića.

Manjak vozača prouzročili su pandemija i brexit, ističu u britanskoj udruzi cestovnih prijevoznika, procjenjujući da trenutno nedostaje oko 60 tisuća vozača. Napominju i da prošle godine zbog pandemije nije održano oko 30 tisuća vozačkih ispita za teretna vozila.

Brojni privredni sektori u Britaniji imaju problema s pronalaženjem kvalificiranih radnika pri ponovnom otvaranju gospodarstva pa neki stručnjaci već govore o nestanku radne snage.

Zamjenica izvršnog direktora Konfederacije za pronalaženje i zapošljavanje radnika Kate Shoesmith rekla je u lipnju da su prije pandemije mnogi vozači kamiona u Velikoj Britaniji bili državljani zemalja EU-a, posebno Rumunjske i Bugarske.

Oni su ostali u Britaniji nakon referenduma o brexitu, ali počeli su odlaziti kada je krenula pandemija koronavirusa, objašnjava Shoesmith.

“Ili su našli posao u svojoj zemlji ili smatraju da se ne bi trebali vraćati u Ujedinjeno Kraljevstvo, bilo zbog brexita bilo zbog pandemije”, dodala je.

Britanska vlada priopćila je da je poduzela mjere kako bi ublažila manjak vozača povećanjem kapaciteta za polaganje vozačkog ispita i subvencioniranjem stručnog osposobljavanja.

“Većinu rješenja vjerojatno će ipak inicirati sam sektor, a napredak je već vidljiv u testiranju i zapošljavanju i trendu poboljšanja plaća, radnih uvjeta i integracije svih društvenih skupina”, istaknula je glasnogovornica vlade. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPartnerstvo za Dunav oživjelo je močvarna područja
Sljedeći članakPodravka modernizira proces proizvodnje i pakiranja začinskih kocki