Zvonimir Nemet_Ljudmila Bratko GaspicKompanija Heineken Hrvatska predstavila je svoje šesto izvješće o održivosti “Stvaramo bolji svijet” koje daje pregled postignuća i napretka u području održivosti u 2014. godini.

Održivost je jedan od temeljnih prioriteta pivovare, dok se strategija “Stvaramo bolji svijet” fokusira na šest ključnih područja: zaštita izvora pitke vode, smanjenje emisije CO2, održiva nabava, promicanje odgovorne konzumacije alkohola, promicanje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te suradnja s lokalnom zajednicom.

Kompanija neprestano nastoji smanjiti štetan utjecaj na okoliš razvojem tehnologija i ulaganjima što je rezultiralo time da je u 2014. smanjila potrošnju vode za 9%, specifičnu potrošnju termalne energije za 8% i ukupnu specifičnu potrošnju energije za 5%. Direktna i indirektna specifična emisija CO2 povećala se za 1% u odnosu na 2013. godinu, dok je specifična potrošnja električne energije veća za 6%.

Kad je riječ o održivoj nabavi, Heineken Hrvatska vjeruje u potencijale domaće poljoprivrede. “Smatramo da hrvatski poljoprivrednici mogu proizvesti sirovine vrhunske kvalitete kakve koristimo za naše proizvode. Tako smo lani pokrenuli inicijativu kojom smo, u suradnji sa Slavonija sladom i Poljoprivrednim prehrambenim kompleksom, osigurali da od ove godine za Karlovačko koristimo slad napravljen od ječma s hrvatskih polja. Time pružamo podršku hrvatskoj poljoprivredi te pridonosimo održivosti domaćeg uzgoja sirovina. U 2014. godini većinu poljoprivrednih sirovina (92%) nabavili smo u Hrvatskoj, čime smo, među ostalim, doprinijeli pozitivnom utjecaju na okoliš jer se trošilo manje energije za prijevoz sirovina. Na projektima vezanima uz nabavu domaćih sirovina nastavljamo raditi i u ovoj godini”, istaknuo je direktor Sektora lanca opskrbe Zvonimir Nemet.

U 2014. kompanija Heineken Hrvatska nastavila je inzistirati na najvišim standardima kad je riječ o sigurnosti na radnom mjestu. Uvidjevši da je potrebno dodatno raditi na jačanju svijesti zaposlenika o sigurnosnim rizicima i ponašanjima, tvrtka je provela iznimno uspješnu internu edukativno-komunikacijsku kampanju o sigurnosti na radu “Što bi tvoji bez tebe?”.

Pivo je prirodan proizvod te, ako se konzumira umjereno, može biti dio pozitivnog i uravnoteženog životnog stila. Zato je odgovorna konzumacija strateški čimbenik i najzahtjevnija obaveza kompanije Heineken te je ujedno ključna za održivost. U sklopu promicanja odgovorne konzumacije alkohola, posebno je važno dotaknuti problem maloljetničke konzumacije alkohola. U tom smislu kompanija Heineken Hrvatska je u 2014. provela nekoliko projekata.

Posebno se ističe nastavak projekta u suradnji sa psihološkim centrom Tesa i portalom žena.hr “Za odgovorno odrastanje mladih” čiji je cilj osvijestiti i educirati roditelje tinejdžera o problemima maloljetničke konzumacije alkohola. Na Danima piva nastavljena je inicijativa “Ja sam 18+” kojom su se putem posebnih narukvica omogućavala identifikacija punoljetnih posjetitelja i sprečavala prodaja piva maloljetnicima.

Koliko je promicanje odgovorne konzumacije važno za Heineken pokazuje i to da je u četiri regionalna središta te sjedištu u Karlovcu obilježen Dan odgovorne konzumacije te su zaposlenici, između ostalog, od stručnjaka imali priliku čuti zašto je odgovorna konzumacija važna za tvrtku, ali i njih kao pojedince.

Heinekenovo sponzorstvo najvećeg međunarodnog glazbenog događaja u Hrvatskoj – festivala Ultra Europe – također je iskorišteno da se pošalje poruka o odgovornoj konzumaciji alkohola kroz video “The Experiment” u kojem glavnu ulogu ima svjetski poznati DJ Armin van Buuren. Njime se pokazalo kako DJ i glazba mogu pozitivno utjecati na mlade odrasle ljude da tijekom izlaska više plešu, a samim tim i sporije piju.

Heineken Hrvatska kroz svoj poslovni uspjeh pozitivno doprinosi zajednici i društvu u kojem posluje – bilo da je riječ o osiguranju radnih mjesta za 329 zaposlenika ili ulaganju u lokalnu zajednicu kroz sponzorstva i donacije.

”Kako bi karlovačko područje bilo još ugodnije mjesto za život, u 2014. godini Pivovara je putem natječaja podržala 11 lokalnih društveno korisnih projekata te nekoliko važnih lokalnih događanja. Proljeće 2014. godine obilježile su i katastrofalne poplave, a Heineken Hrvatska se uključio doniranjem jedne kune od svake prodane litre piva Sokol. Ukupno je prikupljeno i Crvenom križu proslijeđeno 43.111,50 kuna, a zaposlenici su dodatno donirali hranu i higijenske potrepštine za stradalo stanovništvo. U rujnu je poplavljeno i područje Karlovca te je kompanija novčano pomogla zaposlenicima čije su kuće bile oštećene, a donirano je i 100.000 kuna zakladi Nema predaje”, rekla je rukovoditeljica korporativnih komunikacija Ljudmila Bratko Gašpić.

Lani je kompanija Heineken Hrvatska proslavila 160. obljetnicu proizvodnju piva vrhunske kvalitete u Karlovcu. Vodstvo tvrtke i njeni zaposlenici odlučni su to činiti i sljedećih 160 godina nastavljajući ulagati mnogo truda u ostvarenje održivosti poslovanja kompanije i stvaranju boljeg svijeta.